Apu

Vyöruusu jätti polttavan kutinan – Pääseekö siitä mitenkään eroon? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 13.10.2021

Kysymys:

Olen sairastanut vyöruusun, joka oli toisella puolella otsaa ja päälakea. Hoito on loppunut, mutta polttava kutina on jäänyt oikean silmäluomen ja otsan alueelle. Kutina ei anna öisin rauhaa. Eikö tähän ole mitään helpotusta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vyöruususta kysellään usein, mikä viestii vaivan kiusallisuudesta. Sen aiheuttaa vesirokkovirus, joka jää hermojuuren ganglioihin vesirokon jälkeen. ­Tiedetään, että myös vesirokkoro­kotuksen saanut voi saada vyöruusun.

Vyöruusun tyyppipaikkoja ovat toispuolisesti vartalo ja kasvot. Vaiva alkaa yleensä ihon paikallisella säryllä, vihlomisella tai kosketusarkuudella jo 2–3 päivää ennen rakkulaihottuman puhkeamista. Ihottuma paranee yleensä 2–4 viikossa, mutta voi jättää arpia. Ihottuman paranemisen jälkeinen kipu rauhoittuu yleensä 6–12 kuukaudessa, mutta voi pahimmillaan kiusata vuosia. Suurin riski tähän on yli 70-vuotiailla (Alexander Salava).

Alle kolmen vuorokauden sisällä ­aloitettu suun kautta otettava viruslääke lyhentää taudin kestoa ja saattaa estää jälkikipuja. Viruslääkevoiteet eivät tehoa vyöruusuun. Lähes kaikilla potilailla on kipua tai kosketusarkuutta vielä muutamia viikkoja ihottuman parannuttua.

Kiusallisinta on vyöruusun jälkeinen hermosärky eli postherpeettinen neuralgia. Siihen eivät tavanomaiset kipulääkkeet tahdo auttaa, vaan joudutaan turvautumaan kroonisen kivun lääkearsenaaliin: trisyklisiin masennuslääkkeisiin sekä epilepsia- ja SNRI-lääkkeisiin.

Lisäksi voidaan kokeilla paikallispuudutteita, kapsaisiinilaastaria tai tramadolia, joka on opioidi. Ikäihmisillä aloitus- ja ylläpito­annokset ovat maltillisia.

Vyöruusurokotteet vähentävät taudin ilmaantumista ja sen komplikaatioita. Ne pitää maksaa itse ja ovat tarkoitettu yli 50-vuotiaille.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.