Tuulilasi

VW:n vakionopeussäädin

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni vuodenvanha  VW Beetle  1,2 TSI bensaturbo. Ihmettelen, miten teillä kestotestiGolfin kanssa on niin vaikeaa saada vakionopeussäädin pois päältä, jarrupoljin jumittaa. Beetlen monitoimiratissa vakionopeussäätimen kytkin toimii niin näppärästi sormi lähes säätimessä, että pieni liike riittää vakkarin poissulkemiseen. Kun luin ongelmasta, ajelin moottoritienopeutta muutaman minuutin (Kainuussa ei moottoriteitä), mutta jarru toimi ok. Miten kauan pitää motaria ajaa, että jarru jumittaa? On mulle sattunut se ongelma, että alamäkeen pysähdyksen jälkeen jarru onkin ollut jumissa, käsijarrua päälle, tai virta-avain ja kone tulille. Muuten, uusi Beetle on oiva menopeli, kokemusta vain 1,2 TSI-koneesta. Kehuitte konetta VW Polon kestotestissä ja samaa mieltä. Polon testissä koneesta irtosi yli 120 hv, luulen, että sama täällä. Ja kulutus kohillaan. Tuore Lapin reissu keskinopeuksilla 96-98 km/tunnissa, kulutus 1200 kilometrin matkalla noin 6,3 l/100 km. Ja vielä. Miksi VW Beetle on lämpimämpi, kuin Golf? Auton valmistumisvaiheessa 50/11 tuli tehtaalta ilmoitus, että siitä viikosta lähtien VW Beetlet toimitetaan Meksikon Pueblan tehtaalta  tehokkaammalla lämmityslaitteella. Velipoika vaihtoi Golfin teidän kestotestissä hyvät arvosanat saaneeseen Honda Civiciin, koska se on lämmin auto. Pitää paikkansa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Eihän se vakkarin pois kytkeminen sinänsä vaikeaa ole, vain hankalaa. Golfissa ei ole monitoimirattia vakiona, se olisi pitänyt tilata lisävarusteeksi. En ole itse tuota ongelmaa havainnut, enkä nyt aikoihin ole autolla ajanut, mutta jos joskus pääsen taas sillä ajamaan, niin silloin aion kokeilla, saanko minä tuon ilmiön esiin. Kaksi muuta kuljettajaa on sen kyllä saanut esiin.

Tuo Lapin-reissun keskinopeus on kyllä hurja. Itse olen joutunut tyytymään parhaimmillaan vain hieman yli 70 km/h keskinopeuksiin. Tosin tapanani ei ole ajaa ylinopeutta. Joskus Saksassa olen päässyt lähelle satasen keskinopeuksia, mutta se on ri juttu.

Julkaistu: 11.5.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.