Tuulilasi

VW Golf VI Variant ovien alareunan rullaantumiset jäätymisen takia

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko aiheesta kysytty Sinulta, onko keskusteltu asiasta. Onko tuttu aihe. Jos on, mistä vika johtuu. Siis etuovien kynnyskoteloon valuu sulamisvettä, joka jäätyy möhkäleeksi ja rikkoo tietojeni mukaan suuren määrän ovien peltejä vääntämällä ne hiirenkorville.

Pitääkö Suomessa myytävän tuotteen (auton) kestää normaalikäytössä Suomen sääolosuhteet.  Mikä on valmistajan tuotevastuu em. tapauksessa. 

Miten kannattaa menetellä oven rikkoutuessa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmiö on tuttu myös Skoda Superbissa. Kyseessä on ilmiselvä virhe auton rakenteessa, ja on myyjän asia laittaa auto kuntoon. Ainakin Skodan kohdalla käpristyneet etuovien etummaiset alakulmat korjattiin viime talven jälkeen mukisematta kuntoon. Tiedän asian, koska kollegalla on työsuhdeautona Superb, ja juuri siihen autoon tehtiin tuo korjaus. Golfin kohdalla en ole tuosta kuullut, mutta pidän asiaa hyvin uskottavana, koska samasta suvusta on kysymys.

Suomen kuluttajaviranomaiset ovat päätöksissään lähteneet siitä, että Suomessa myytävien tuotteiden pitää toimia ja kestää käyttöä tavanomaisissa suomalaisissa olosuhteissa. Jäätyminen on tavanomaista Suomessa.

Jos ovi rikkoutuu, auto pitää viedä myyjän suosittelemalle korjaamolle takuukorjaukseen – tai itse asiassa kyseessä on kuluttajansuojalain tarkoittama virhevastuu. Jos korjaamo ilmoittaa, että korjausta ei tehdä takuun tai virhevastuun puitteissa, tämä päätös pitää vaatia kirjallisena. Sitten paperin kanssa kannattaa mennä kunnallisen kuluttajaneuvojan puheille. Hän auttaa laittamaan asiaa eteenpäin.

Valitettavasti asian ajaminen tätä kautta voi viedä vuosia.

Julkaistu: 1.2.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.