Tuulilasi

VW golf kulutuksen hehkutus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hieman nauruttaa tuo viime lehdessä ollut VW Golf 1.6 TDi bluemotionin “vähäisen” kulutuksen hehkutus. Ai että pikkuisella ja tehottomalla pikkuautolla pääsitte maantiellä oikein 4.5 litran kulutukseen. Onko tuo muka hehkuttamisen arvoinen lukema? Jos olisitte edes päässeet kolmosella alkavaan lukemaan niin sitten olisi hehkutus ollut ansaittua.Itse ajan yli 12 vuotta vanhalla Ford Mondeo 2.0l Tdci farkulla, jossa on paljon enemmän potkua koneessa (130hv & 340nm), isompi sekä painavampi auto kuin pikkuruinen golf sekä jokseenkin vanhaa tekniikkaa. Ja pääsen mittarivirhe huomioituna 4.8 litran KESKIkulutukseen, tosin ajoni on 95% maantieajoa. Kysylen vain eikö moottori tekniikassa tämän enempää ole edistetty 12 vuodessa vai oliko/onko Ford vain moottori tekniikan edelläkävijä?

Näytä vastaus

Vastaus:

On näemmä totta se mitä väittävät, nimittäin että nuorempien suomalaisten lukutaito on kovasti heikentynyt. Mikään muu ei selitä sitä, että kommentoija höpöttää jotakin hehkutuksesta.

Jutussahan nimenomaan todettiin, että vaikka VW Golf BlueMotionin pitäisi olla huipputaloudellinen, Volvo kuitenkin pääsi testilenkkimme vähemmällä. Tuota ei normaalilla lukutaidolla voi ymmärtää hehkutukseksi.

Sinänsä kulutuslukemissa on menty metsään oikein rytinällä. Autojen tekniikkaa on optimoitu EU-kulutuslukemat tähtäimessä. Tuo Golf BlueMotion on oivallinen esimerkki siitä, miten käytännön kulutukset ovat aivan jotakin muuta kuin viralliset EU-kulutusarvot. Silti niin autovero kuin ajoneuvoverokin perustuvat noihin EU-lukemiin, joilla siis ei tarvitse olla mitään tekemistä todellisen kulutuksen kanssa.

Tuo meidän maantielenkkimme on kohtalaisen rankka, joten arvelisin, ettei sitä helposti ajeta Mondeolla aivan viidellä litralla. Pitkässä ja tasaisessa maantieajossa kulutus on yleensä miellyttävän vähäistä.

Julkaistu: 16.12.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.