Tuulilasi

Vuoristoteiden ajo-ohjeista

Vuoristoteiden ajo-ohjeista

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen lähdössä Alpeille Kiallani. Manuaalissa sanotaan ettei alamäkiä tulisi ajaa vapaalla. Ymmärrän että moottoria ei saa missään tapauksessa ajossa koskaan sammuttaa mutta mikä idea tuossa vapaa vaihde -ohjeessa on? Olen ollut ihan toisenlaisessa käsityksessä ja rullaillut alamäkiä vapailla aina kun mahdollista kaikilla aurtoillani. Entä miten jarrutukset vuoriteillä? Tästäkin on kahta tietoa liikkeellä. Pikku kosketuksia polkimeen vai pidempää painamista? Ajokokemusta on puolen miljoonan kilometrin verran mutta Alpeille nyt ensi kertaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Millään autolla ei pitäisi lasketella mäkiä vapaalla, koska moottorin sammuessa ohjauksen ja jarrujen tehostukset loppuvat. Moottorin pyöriminen pitää ne toiminnassa, vaikkei kone saisikaan enää polttonesteestä lisäpuhtia. Juuri tästä syystä mäkien rullaaminen vapaalla eli "isännänvaihteella ajaminen" on kuorma- ja linja-autoilla ollut täysin kiellettyä. Uudet automaattijärjestelmät ovat niissäkin muuttaneet toimintoja, ja rullaavathan monet automaattivaihteiset henkilöautotkin nykyisin vapaalla.

Perusohje alamäkiajossa vuoristoteillä on, että pitäisi käyttää samaa vaihdetta, jolla mäki ajettaisiin ylös. Koska vuoristossa mäet ovat jopa useiden kilometrien pituisia ja jyrkkiä, pyöräjarrujen käyttö kuumentaa jarruja liikaa. Ne kuluvat runsaasti, ja pahimmillaan jarrut voivat jopa häipyä kokonaan. Automaattivaihteisissa autoissa pitää valita sellainen vaihde, jolla moottorijarrutus toimii, usein se on jokin manuaalisesti valittu vaihde, D-asennossa auto yleensä rullaa.

Moottorijarrutuksen käyttö on sikälikin fiksua, että moottorihan ei kuluta lainkaan polttonestettä moottorijarrutuksen aikana, jos kierrokset ovat syötön katkaisurajan (yleensä n. 1500 r/min) yläpuolella.

Jarrua käytettäessä on parempi jarruttaa silloin tällöin reilummin kuin hangata jarruja jatkuvasti. Väliaikoina jarrut saavat sentään jäähtyä. Tärkeintä on kuitenkin hoitaa jarruttelu pääasiassa moottorilla.

Julkaistu: 28.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.