Tuulilasi

voimalaitoskapasiteettia jouduttaisiin kasvattaamaan jos tulevaisuudessa kaikkia autot kulkisivat sähköllä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten kävisi voimalaitoskapasiteetin, jos kaikki autot olisivat sähkökäyttöisiä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kaikki autot tuskin vaihtuisivat sähköautoiksi yhdessä yössä, joten sopeutumisaikaa olisi paljon. Käytännössä kaikkien autojen vaihtuminen kestäisi liki 20 vuotta, vaikka polttomoottoriautojen myynti loppuisi kuin seinään. Näin ei voi tapahtua, sillä autojen tuotannon muuttaminen kestäisi sekin hyvin pitkään.

Siirtymäaikaa voisi käytännössä olla useita kymmeniä vuosia, tai ainakin neljännesvuosisata. Sinä aikana voimalaitoskapasiteetti ennätetään oikein hyvin sopeuttaa kysynnän uuteen rakenteeseen. Sähköautojen käyttöä voitaisiin sitäpaitsi ohjata järkevästi niin, että niiden lataamisessa käytettäisiin hyväksi kapasitetin kannalta edullisimpia aikoja, käytännössä yötä. Tällä keinolla jopa likimain nykyinen tuotantokapasiteetti saattaisi riittää, mutta jos Olkiluoto kolmonen mahdollisesti joskus alkaa tuottamaan sähköä, niin viimeistään siinä vaiheessa sähkö saataisiin riittämään autoillekin.

Suoraan kulutuksen perusteella laskien olen kuullut arveltavan, että mikäli kaikki maailman öljyenergian käyttö korvattaisiin sähköllä, tarvittaisiin muutamia tuhansia Olkiluoto kolmosen kokoluokan ydinvoimaloita.

Julkaistu: 6.3.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.