Apu

Voiko vyöruusu tarttua lapsenlapseeni? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 13.4.2020

Kysymys:

Minulla on viikon verran ollut paha vyöruusu kainalon alla kyljessä ja rinnan päällä. Lääkkeenä on Aclovir 800 mg. Ihottuma on niin kipeä, että vihloo ja särkee. Voiko vyöruusu tarttua lapsenlapseeni? Hän on 7-vuotias eikä ole saanut mitään rokotteita. Voiko hän tulla mummille edes kylään käymään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama paikallinen rakkulainen ihomuutos. Vesirokkovirus jää aina lapsuuden infektion jälkeen pysyvästi selkäytimen hermosoluihin.

Kun puolustuskyky heikkenee iän tai vakavan sairauden myötä, virus aktivoituu ja siirtyy hermoja pitkin iholle. Rakkulat muodostuvat yleensä yhden hermon alueelle ja rajautuvat viivoittimen tarkasti vain toiselle puolelle kehoa.

Joku harva voi sairastaa vyöruusun kahdesti tai useammin, ja supersairailla se saattaa levittäytyä koko vartalolle. Lapsilla ja nuorilla aikuisilla vyöruusu on harvinainen.

Tauti alkaa tyypillisesti kipuna ja kirvelynä iholla 1–8 vuorokautta ennen rakkulointia. Se hyökkää yleisimmin vartalolle ja toiseksi mieluiten kasvoihin, jolloin vaarassa ovat silmä, suu ja nielu. Joskus törmään siihen raajoissa, mutta todella harvoin, viimeksi viime viikolla syöpäsairauden yhteydessä.

Rakkulat ovat aluksi kirkkaita ja muutaman millin läpimittaisia. Niiden määrä vaihtelee muutamasta satoihin. Ne samentuvat, rupeutuvat ja parantuvat 4–6 viikon aikana yleensä jättämättä jälkiä.

Kipu ihottumakohdalla jatkuu usein viikkoja. Jos se kestää yli kolme kuukautta, puhutaan postherpeettisestä neuralgiasta. Sen riski suurenee iän myötä. Rakkulavaihe voi jäädä kokonaan poiskin, jolloin kipu on ainoa oire, kertoo infektiolääkäri Jukka Lumio.

Vyöruusu otsalla tai nenän ja silmän seudulla, kova särky, laajat rakkulat, huono yleiskunto, immuunipuutostila ja yli 60 vuoden ikä ovat syitä mennä lääkäriin vuorokauden sisällä päiväsaikaan, painottaa Lumio. Heti aloitettu viruslääke vähentää iho- ja silmäoireita sekä alkuvaiheen kipua mutta ei ilmeisesti estä pitkittynyttä kipua. Paras apu saadaan, jos tautia päästään hoitamaan kahden päivän sisällä oireiden puhkeamisesta.

Vesirokkorokotus kuuluu pikkulasten rokotusohjelmaan. Vielä ei tiedetä, vähentääkö se tulevaisuudessa vyöruusua.

Yli 50-vuotiaille on tarjolla vyöruusurokote, jonka nimi on Zostavax. Se sisältää elävää heikennettyä virusta. Siksi se ei sovi raskaana oleville eikä immuunipuutteisille (se ei käy minullekaan, koska käytän reumaani biologista lääkettä). Rokotteen suojatehoksi arvioidaan alle 70-vuotiailla 65 prosenttia mutta sitä vanhemmilla vain 38 prosenttia. Enemmän se ehkäisee vyöruusun jälkeistä hermokipua. Kerta-annosrokote maksaa vajaat 200 euroa. Se pitää ostaa itse. Se ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lumio tietää, että vuonna 2018 Euroopan lääkevirasto on myöntänyt luvan rokotteelle, joka ei sisällä elävää virusta (Shingrix). Sen teho on huomattavasti parempi, ja sitä voi antaa myös immuunipuutteisille. Valmistetta ei saa vielä tätä kirjoitettaessa Suomesta.

Vyöruusurakkuloissa on eläviä viruksia. Ne voivat tarttua ihmiseen, joka ei ole sairastanut vesirokkoa. Se on kuitenkin harvinaista, toteaa Lumio. Kosketusta voimakkaasti immuunipuutteisiin ihmisiin tulee välttää, kunnes rakkulat ovat kuivuneet. Muuten ihmiskontakteja ei tarvitse rajoittaa. Vyöruusu ei siis rajoita mummin ja lapsenlapsen kohtaamisia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.