Apu

Voiko vahingoittunutta virtsaputkea korjata?

Julkaistu: 3.7.2015

Kysymys:

Minulle tehtiin lonkkanivelleikkaus muutama vuosi sitten. Leikkauksen yhteydessä asennettiin virtsaputkeen katetri. Asennuksessa sattui virhe: se lukittiin paikalleen, ennen kuin se oli virtsarakossa, jolloin virtsaputki repesi. Virtsaputkeen tuli arpi, joka pyrkii kasvamaan ja tukkimaan putken. Hoidan sitä itsekatetroimalla. Kerran vuodessa sitä avataan kirurgisesti. 

Nyt minulle on esitetty, että tehtäisiin isompi leikkaus, jossa tuo arpi poistettaisiin ja liitettäisiin sitten putki takaisin yhteen.

Onko näistä leikkauksista kokemuksia ja onko niistä saatu hyötyä? Onko mahdollista, että liitoskohta alkaisi kasvattaa uutta arpea?

Minulla on lääkityksenä verenpainelääke Linatil comp 20 mg yksi tabletti kerran päivässä ja kolesterolilääke Simvastatin 20 mg kerran päivässä. Muuten olen perusterve 81-vuotias mies.

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Sitä sattuu ja tapahtuu – elämässä. Tapauksessasi katetrin on luultu olevan perillä, ja sen päässä olevaan laajentumaan on ruiskutettu nestettä, mikä pitää katetrin rakossa. Nyt kuitenkin pussukan laajetessa kapeassa röörissä paine on poksauttanut putken rikki. 

Putken tarkoitus on johtaa jotakin jonnekin (virtsaputki, ruokaputki, valuuttaputki, siemenjohdin, viemäri, tuomari). Kun putken toiseen päähän laitetaan nestettä, säällisen ajan kuluttua toisesta päästä odotetaan jotakin tulevaksi. Ellei tule, on putki tukossa tai se vuotaa. Tällä logiikalla putkimiehet toimivat. Lääketieteessäkin perusajatus on sama. Tukos paikannetaan kuvantamalla tai tähystämällä (sepelvaltimoiden varjoainekuvaus, paksusuolen, vatsalaukun tai virtsarakon tähystys). Tukoksia laajennetaan pallolla, murskataan, liuotetaan, ohitetaan tai pätkäistään pois. 

Kun putki on tukossa, paine padon edessä kasvaa ja virtaus sen takana heikkenee. Ahtauttava eturauhanen estää vastatuuleen ruikkimisen, ja muutenkin kengänkärjet uhkaavat kastua. Pahimmillaan valtimon tapauksessa kudoksia voi mennä ahtauman takana kuolioon (sydän- ja aivoinfarkti). Virtsateissä virtsaa kertyy rakkoon ja sitä kautta ennen pitkää munuaisiin saakka niitä vaurioittamaan. Ruokaputken tukkeutuessa luonto tasaa paineen poistamalla suolen sisältöä yläpäästä. Sisäelinten hermotus on organisoitu siten, että putkien tarkoitukseensa nähden liiallinen laajeneminen laukaisee usein hillittömän kivun (koliikki). 

Koska en ole varsinainen putkihenkilö, soitin kaupunkiin, joka kesäkuussa tanssii ja soi kalakukkojen tahdissa. Vastuu on aina kuulijalla, eikä esitiedoista tahdo oikein saada selvää. Otin tietoisen riskin. Sain puhelimen päähän Kuopion yliopistollisen sairaalan konsultoivan urologin.

Kohtaaminen osoittautui mieltä ylentäväksi ja luotettavaa tietoa lisääväksi. Sain kuulla, että tapauksesi sattumus ei isossa sairaalassa ole ollenkaan harvinainen. Melkeinpä kerran viikossa urologi saa rikkoutuneita virtsaputkia ihmeteltäväkseen. Revennyttä kohtaa luonto korjaa arvella, joka kaventaa putkea (striktuura). Ahdasta kohtaa voidaan laajentaa tai tähystyksessä halkaista. Luonnollisesti arpea tahtoo kertyä arven päälle, eikä näillä menetelmillä saada yleensä pysyvää tulosta, kuten ei Sinullakaan.

Mutta ei hätää, urologeilla on vielä keinoja varastossa kuten artistilla ylimääräisiä biisejä konsertin lopussa. Todellakin striktuura voidaan leikata pois ja yhdistää terveet putken päät toisiinsa. Konsulttini mukaan tulokset ovat hyviä, eikä arpeutumisen vaaraa juuri ole. Jos striktuura on yli 2 senttiä pitkä, tarvitaan posken limakalvolta lisää kudosta, jolloin kuopiolaiset kyselevät hankalimmissa tapauksissa apua Helsingin herroilta (pitää olla: henkilöiltä). 

Kuten meillä on pyhä kolminaisuus usko, toivo ja rakkaus, myös Sinulla on hyvää toivoa saada apua vaivaasi. Lähde leikkaukseen avoimin mielin. Näin sanoen lähti seurakuntapastorimmekin taannoin Soulin olympialaisiin voitettuaan sinne matkan. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.