Apu

Voinko tulla raskaaksi? – Ehkäisykapseli poistettiin, mutta kuukautisia ei kuulu – Apu-klinikka vastaa

KuvatAOP
Julkaistu: 4.6.2021

Kysymys:

Olen 22-vuotias nainen, jonka haaveissa on saada toinen lapsi. Minulla oli ehkäisykapseli alle kaksi vuotta. Kuukautiseni tulivat joka kuukausi, kun kapseli oli paikallaan. Kapseli poistettiin helmikuun puolivälissä. Silloin minulla oli kuukautiset, jotka loppuivat parin päivän päästä. Onko mahdollista tulla raskaaksi, vaikka kuukautisia ei ole tullut ehkäisykapselin poiston jälkeen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hienoa, kun sinulla on ollut mahdollisuus tulla nuorena äidiksi – ja aivan yhtä tärkeää ja hienoa on haaveesi toisesta lapsesta! Ymmärrän, että tilanne mietityttää.

Vuotohäiriöt ovat kuitenkin erittäin yleisiä hormonaalisen ehkäisyn lopetuksen jälkeen. Vuotohäiriöihin luetaan myös se, että vuotoja ei tule. On tavallista, että hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen kuukautiset eivät tule heti säännöllisesti. Vuodot voivat puuttua tai tulla epäsäännöllisesti jopa puolen vuoden ajan.

Raskaus ehkäisyn lopettamisen jälkeen

Sinun tilanteessasi mieleen toki tulee myös mahdollinen raskaus, mutta et kerro, oletko ehkä jo tehnyt raskaustestin. Raskauden mahdollisuus on olemassa heti, kun hormonaalinen ehkäisy lopetetaan.

Munasolu voi lähteä kypsymään heti ja ovulaatio tapahtua, kun munasolun kypsymistä estävä hormoniehkäisyn vaikutus häviää elimistöstä. Poikkeuksena ovat hormonikierukat, joiden raskautta ehkäisevä vaikutus ei perustu ovulaation estoon. Tuolloin munasoluja kypsyy koko ajan tavalliseen tapaan. Hormonikierukan ehkäisymekanismi perustuu siihen, että kohdunkaulan lima muuttuu siittiöitä läpäisemättömäksi.

Kuukautiskierto vaihtelee

Kuukautiskierron muutokset voivat liittyä myös yhtäkkiseen stressiin, painonmuutokseen tai liikuntamäärän runsaaseen lisääntymiseen ja sitä kautta myös riittämättömään energiansaantiin.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt ja esimerkiksi hoitamaton keliakia voivat sekoittaa kuukautiskiertoa. Hedelmällisen iän ääripäissä eli teini-iässä ja nelikymppisenä kuukautiskierto on alttiimpi menemään sekaisin erilaisten ulkoisten tekijöiden seurauksena. Kuukautisten vasta alettua on tavallista, että ne ovat epäsäännölliset jopa kolmen vuoden ajan.

Raskaaksi voi hyvinkin tulla, vaikkei kierto olisi vielä säännöllinen tai kuukautisia ei olisi tullut vielä. Kerroit kuitenkin, että vuodot tulivat aiemmin säännöllisesti. Jos tilanne jatkuu useita kuukausia, on syytä tarkistaa, löytyykö kuukautisten puuttumiselle myös jotakin toista syytä. Toivottavasti tilanne on jo korjaantunut ajan myötä, kuten hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen tapana on käydä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.