Apu

Voiko koronavirus tarttua kasviksista – ja riittääkö peseminen ehkäisyksi? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 22.10.2020

Kysymys:

Näin korona-aikana minua mietityttää, lähtevätkö kaikki haitalliset bakteerit ja virukset pois kasviksista pesemällä? Miten vaikkapa tomaatti, kurkku tai paprika pitäisi pestä, jotta ne voi syödä turvallisin mielin? Entä kannattaako hedelmät samasta syystä kuoria? Yleensähän toisaalta suositellaan, että hedelmät syötäisiin kuorineen. Joidenkin hedelmien kuoriminen on käytännössä hankalaa, kuten nektariinin tai viinirypäleiden.
Näytä vastaus

Vastaus:

Tämä ei ole ominta osaamisaluettani ja turvaudun tässä täysin suomalaisen Ruokaviraston suosituksiin.
Koronavirus ei viraston mukaan säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Pakkaamattomien elintarvikkeiden ei tiedetä välittäneen tartuntoja, joten niiden osuutta ei pidetä merkittävänä taudin leviämisessä.
Yhdenkään ihmisen ei tiedetä sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä. Siten ei liene tarpeen kuoria hedelmiä, joita ei ole aiemminkaan kuorinut.
Suomessa koronaviruksen aiheuttamat vakavat haitat ovat toistaiseksi olleet hyvin hallinnassa, joten elintarvikkeet eivät ymmärtääkseni voi olla keskeinen tartunnan levittäjä. Niiden käyttöä ja jakelua koskevia suosituksia ja määräyksiähän ei ole muutettu mitenkään toisin kuin kokoontumis- ja tapaamistilanteiden ohjeita.
Myöskään ruoan valmistuspintojen tai ottimien välityksellä leviämistä ei pidetä merkittävänä.
Kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät ruoan valmistamisen ja käsittelyn perusohjeet.
Päivitetty 22.10.2020 – Ilmestynyt 21.5.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.