Terveys ja hyvinvointi
Voiko kasvissyönti pilata hampaat?
28.1.2023
 |
Apu

Kysymys:

Taannoin väitettiin, että kasvispainotteinen ruoka on haitallista hampaille. Miten kannattaa syödä ja toimia, jotta saisi kasvissyönnin hyödyt mutta ei hammaseroosiota?

Vastaus:

Ruokavalioasioissa tuppaa joskus olemaan niin, että jos liian syvään kumartaa yhteen suuntaan, niin samalla saattaa sitten pyllistää toiseen. On totta, että vegaaneilla voi olla keskimäärin huonompi hammasterveys kuin sekaravintoa syövillä. Vuonna 2019 julkaistussa laajassa kirjallisuuskatsauksessa havaittiin, että vegaaneilla ja osin myös vegetaristeilla oli enemmän hampaiden kariesta ja kiilteen eroosiota. Lihaton eli lakto-ovo-vegetaristinen ruokavalio ei välttämättä ole hampaille yhtään huonompi kuin sekaruokavalio.

Kasvispainotteisen ruokavalion haitallinen vaikutus johtunee etupäässä siitä, että hampaat altistuvat useammin hedelmien, marjojen ja joidenkin muiden kasvisten hapoille. Lisäksi neutraloivia aineksia, kuten runsaasti kalsiumia sisältäviä maitotaloustuotteita, käytetään vähemmän tai ei lainkaan.

Myös luontaisten sokereiden fruktoosin, rypälesokerin ja sakkaroosin määrä ruokavaliossa voi olla kasvissyöjillä jonkin verran suurempi kuin sekaruokaa syövillä. Mahdollisesti hampaiden mekaaninen työ eli kovien ruokapalojen jauhaminen pieneksi voi aiheuttaa lisärasitusta hammaskiilteelle. Ainoastaan raaka­ravintoa syövillä voi olla enemmän hammaseroosiota, koska heidän hampaansa joutuvat tekemään enemmän mekaanista ruoanjauhantatyötä. Tämä yhdessä happohyökkäysten kanssa voi olla erityisen suuri rasitus hampaille.

Happamien hedelmien, marjojen, mehujen, itujen ja limonadien nauttiminen tiheästi voi aiheuttaa hampaiden eroosiota. Happohyökkäysten määrää ja suuruutta voi vähentää, kun syö hedelmät ja marjat aterioiden päätteeksi jälkiruoaksi tai sitten välipalana jonkin sellaisen ruoan kanssa, joka neutralisoi happojen vaikutuksia.

Neutralisoivia ruokia ovat erityisesti maitotaloustuotteet sekä kaurasta, manteleista ja soijasta valmistetut jogurtit ja juomat, joihin on lisätty kalsiumia. Kalsium ja proteiini ovat hyvä yhdistelmä vähentämään happojen vaikutuksia hampaan kiilteeseen.

Tärkeimpiä asioita on kiinnittää huomiota juomiin. Ihminen juo päivittäin useamman kerran kuin syö, ja siksi juomien vaikutus hammasterveyteen on tuntuva. Ruoka- ja janojuomana kannattaa suosia mieluummin vettä kuin mehua tai hiilihapollista juomaa. Veden lisäksi makeuttamattomat kaura-, manteli- ja soijajuomat ovat eduksi hammasterveydelle. Kahvi ja tee kannattaa juoda ilman sokeria.

Hampaidensa hyväksi voi tietysti tehdä paljon tuttujen hampaidenhoitotoimien avulla. Ksylitolipurukumin käyttö aterian jälkeen on hyvä tapa. Hampaiden harjaus ennen aamupalaa säästää hampaita ja vähentää eroosion riskiä. Lisäksi on tärkeää käydä hammaslääkärillä säännöllisesti. Vastaanotolta saa sitten lisää ohjeita.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.