Apu

Voiko happosalpaajalääkitys altistaa mustelmille? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 28.2.2023

Kysymys:

Minulla on todettu palleatyrä (6 cm) ja lievästi tulehtunut gastrinen limakalvo. Närästystä oli vuosien ajan päivittäin. Viime kesästä asti olen ottanut Somac 20 mg päivittäin, ja närästys on hävinnyt. Nyt askarruttaa, että minulle tulee herkästi mustelmia. Ensin tulee kova kipu ja sitten mustelma. Voiko tämä johtua Somacista? Kauanko voin sitä käyttää? Olen menevä 70-vuotias osa-aikatyöläinen, eikä muita sairauksia ole.

Näytä vastaus

Vastaus:

Palleatyräsi vuoksi Sinulla esiintyy luonnollisesti närästystä, koska hapan vatsalaukun sisältö pääsee helpommin kormuuttamaan ruokatorvea. Ikääntyneille ei suositella happosalpaajalääkkeiden säännöllistä käyttöä, sillä niihin voi liittyä haittoja. Tämä korostuu etenkin huonokuntoisilla ja usein jo hoivakodissa asuvilla vanhuksilla.

Happosalpaajat voivat sekoittaa suoliston bakteerikantaa. Niiden käyttö on yhteydessä ripuliin ja Clotridium difficile -infektioihin sekä keuhkokuumeen riskiin. Ne heikentävät B12-vitamiinin ja kalsiumin imeytymistä ja kytkeytyvät muu muassa lonkkamurtumiin. Happosalpaajien käyttö tulisi rajata enintään kahdeksan viikon mittaiseksi (sisätautien ja ­geriatrian erikoislääkäri Kaisu Pitkälä).

Happosalpaajat voivat äärimmäisen harvoin aiheuttaa luuytimen lamaa. Käy mustelmien vuoksi lääkärissä. Kannattaa varmistaa luuytimen tila verikokein. Vaikka lääkitykseen voi liittyä säännöllisessä käytössä jonkin verran haittoja, jossain tilanteissa ne ovat tarpeen, kuten Sinulla. Aina voit kokeilla, riittäisikö lääke joka toinen päivä tai harvemminkin.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.