Terveys ja hyvinvointi
Voiko soija-allerginen käyttää puhdistettua soijaöljyä?
14.11.2023
 |
Apu

Kysymys:

Mitä on puhdistettu soijaöljy? Maito- ja soija-allergisena kauhistuin, kun söin ruoan, jossa oli puhdistettua soijaöljyä. Miksi joka paikkaan lisätään nykyisin E-koodiaineita, jotka eivät sovi soija-allergiselle (322, 410, 412, 413, 414, 426, 427)? Ei löydy yhtäkään vege- tai muuta jäätelöä, jota voisin syödä. Lisäksi sakeuttamisaineena on alettu käyttää muita kumijohdannaisia ­(415–418) ja jopa eri nimillä, jolloin niistä ei saa mitään tolkkua.

Vastaus:

Lisäaineviidakko on todella mittava ja haastava monella tapaa, myös ravitsemusterapeutille. Puhdistetun soijaöljyn pitäisi sisältää soijan proteiineja äärimmäisen pieniä määriä, vain nanogrammojen verran. Nanogramma on milli­gramman miljoonasosa. Allergisen reaktion aiheuttaja on nimenomaan proteiini eli tässä tapauksessa soijaproteiini, jota tavallisessa soija­öljyssä on vähäisiä määriä. Kun soijaöljy puhdistetaan, siitä poistetaan näitä proteiineja ja myös joitakin muita öljyssä luontaisesti esiintyviä aineita.

On todennäköistä, että useimmat soijalle lievästi allergiset henkilöt sietävät ruokaa, joka sisältää puhdistettua soijaöljyä – kunhan se on todella puhdistettu perusteellisesti. Teoriassa on ­mahdollista, että nanogrammojenkin proteiinimäärät voivat joskus aiheuttaa allergisia oireita. Mitä vaikeampia reaktioita ruoka-allergia aiheuttaa, sitä varovaisempi pitää olla. Pommin­varmaa vastausta puhdistetun soijaöljyn sopivuudesta ei siis voi valitettavasti antaa, mutta lievästä oireilusta kärsivä voinee sitä kokeilla.

Mainitsemasi E-koodilliset lisäaineet on tarkoitettu sakeuttajiksi, emulgointiin ja stabilaattoreiksi. Niiden tarkoitus on taata rakenteeltaan ja säilyvyydeltään mahdollisimman maukas ja houkutteleva tuote. Lisäaineet antavat esimerkiksi ­jäätelölle kuohkean rakenteen. Niiden käytön yleisyyden syytä pitäisi kysellä elintarviketeollisuuden edustajilta.

Epäilen kuitenkin, että kyse on kaupallisista paineista tehdä tuote, jonka suutuntuma houkuttelee suurta yleisöä mahdollisimman hyvin. Tällöin pienemmät väestöryhmät, kuten sakeuttaja-aineille allergiset, jäävät huomiotta. Sakeuttajien välttäminen voisi vähentää jäätelön myyntiä.

Tein itsekin sala­poliisityötä netissä enkä löytänyt yhtään jäätelöä, jossa noita mainitsemiasi aineita ei olisi. Onko tosiaan niin, että näille aineille allergisen pitää valmistaa jäätelönsä itse?

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.