Terveys ja hyvinvointi
Voiko aktiivisuusranneke laukaista eteisvärinän? Puolisoni sai eteisvärinäkohtauksen, kun rannekekäsi oli lähellä sydäntä – Onko sattumaa?
19.11.2023
 |
Apu Terveys

Kysymys:

Voiko aktiivisuusranneke aiheuttaa eteisvärinää? Puolisollani on alkanut muutamana aamuna eteis­värinä, kun rannekekäsi on käynyt lähellä sydäntä. Hän on joutunut ottamaan silloin beetasalpaajalääkkeen rytmihäiriön rauhoittamiseen. Onko tämä sattumaa, vai onko parempi luopua rannekkeesta?

Vastaus:

Aktiivisuusranneke ei aiheuta eteisvärinää. Sen syntymekanismit ovat paljon monimutkaisempia. Noin kolmanneksella potilaista eteisvärinän syynä on sydämen itsenäinen rytmihäiriö­alttius, jolloin keuhkolaskimoiden alueella sydämen vasemman eteisen pohjukassa syntyvät sähköimpulssit käynnistävät eteisvärinän.

Eteisvärinälle altistavat myös useat sairaudet, joista tavallisin on kohonnut verenpaine. Lisäksi ikääntyessä sydämessä tapahtuu monia muutoksia, joiden seurauksena sydämen eteiset hakeutuvat värinään helpommin. Rannekekäden liikkeitä ei siis tarvitse rajoittaa eikä rannekkeen käytöstä luopua, jos kokee sen muutoin tarpeelliseksi.

Sydänliitto

Kysymykseen vastasi ylilääkäri Anna-Mari Hekkala Sydänliitosta.

Suomen Sydänliitto on Euroopan ensimmäinen ja maailman toiseksi vanhin sydänjärjestö. Liitto toimii paikallisesti, alueellisesti ja koko maan laajuisesti. Sydänliitto tarjoaa tietoa, kuntoutusta ja vertais­tukea sairastuneille sekä heidän läheisilleen.

Lue lisää: sydan.fi

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.