Tuulilasi

Voiko 98E bensa lisätä kulutusta?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni polttoainsuositus on 95E. Ennen 95E10 bensaan siirtymistä tulin tankanneeksi kertaalleen 98E:tä. Jostain syystä tuolla aikajaksolla kulutus oli reippaasti suurempaa kuin yleensä. 95E10:iin siirryttyäni kulutus palasi entisiin lukemiin. Yhdestä tankillisesta nyt ei voi vetää johtopäätöksiä, mutta kysyisin silti että onko käytännössä mahdollista että suurempi energiasisältöinen laatu lisäisi kulutusta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa tietenkin 98E5:n energiasisältö on hieman eli pari prosenttia suurempi, mutta käytännössä molemmat bensalaadut ovat tässä mielessä saman arvoisia. Kun väitetään, että kulutus jollakin bensalaadulla on suurempi kuin toisella, epäilykseni kohdistuu ensimmäiseksi mittaustapaan.

Periaatteessa 95 E10:tä pitäisi kulua pari prosenttia enemmän. Käytännössä eroa ei välttämättä ilmene lainkaan. Muut olosuhdetekijät, eli keli, ulkolämpötila, ajomatkat, liikenneolosuhteet ja ajotapa (kuljettajan mieliala) vaikuttavat kulutukseen monin verroin enemmän.

Nykyautojen polttonestesäiliöille asetetaan se vaatimus, että säiliöstä ei saa vuotaa polttonestettä ulos esimerkiksi lämpölaajenemisen takia. Kesällä polttonesteen lämpötilamuutos saattaa olla hyvinkin suuri, kun maan alla olevan säiliön lämpötila voi olla alle kymmenen astetta, ja auringonpaisteeseen asfalttikentälle pysäköidyn auton lämpötila voi nousta 40 asteeseen, jopa ylikin. Tästä syystä säiliöihin on rakennettu runsaasti paisuntatilaa, jonka täyttäminen tankkaamalla on äärimmäisen vaikeaa.

Tämä hankaloittaa kulutusmittauksia. Käytännössä ainoa tarkka mittauskeino kun on täyttää säiliö aluksi aivan täyteen ja mitata ajon jälkeen, miten paljon sinne mahtuu. Joissakin autoissa täyteen tankkaaminen on todella hidasta, tulee nyt mieleen Mitsubishi Carisma GDI, jonka säiliö täyttyi vasta 40 minuutin liruttelun jälkeen.

Yhden tankkauksen perusteella kulutusta ei siis voi missään tapauksessa arvioida. Tarvitaan vähintään kaksi huolellista piripintatankkausta. Nekin ovat nykyisin hankalia, sillä bensiinimittareissa on yleensä aikarajoitus, pumppu pysähtyy tietyn käyttöajan jälkeen.

Julkaistu: 9.3.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.