Apu

Toistuva virtsatieinfektioni on hoidettu antibiooteilla, uusi vaiva virtsankarkailu – Onko minulla IC-sairaus? – Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatAll Over Press
Julkaistu: 14.6.2020

Kysymys:

Virtsavaivat. Onko minulla IC-sairaus? Olen alkanut epäillä tuota ilkeää vaivaa. Minulla on ollut useasti VTI, se on hoidettu antibioottikuureilla. Kystoskopiassa todettiin rakkotulehdus. Rakossa oli sameaa hiutalemaista ainetta. Kymmenen vuotta sitten urologi totesi, ettei rakko tyhjene. Hoidan sitä silodosiinilla. Uutena vaivana on tullut virtsankarkailu ja pakkovirtsaisuus, ja ymmärtääkseni virtsaputkesta tihkuu oranssia nestettä. Olen 71-vuotias monisairas nainen. Käytän säännöllisesti lääkkeiden lisäksi Vagisania.

Näytä vastaus

Vastaus:

Epäilet, että sairastaisit interstitiaalista kystiittiä (IC), joka on – kuten oikein tiesit – ilkeä vaiva. Nykyisin käytetään myös termiä virtsarakon kipuoireyhtymä.

Sen oireita ovat tyypillisesti tiheävirtsaisuus, virtsapakko-oire, yövirtsaisuus, yhdyntäkivut ja alavatsakivut erityisesti silloin, kun rakko on täynnä.

Kuvauksesi perusteella rakon tähystyksessä on näkynyt toistuvissa virtsatieinfektioissa (VTI) tyypillinen tilanne. Olet kertomasi mukaan urologin hoidossa, tai ainakin ollut. Jos urologi on epäillyt interstitiaalista kystiittiä, hän on todennäköisesti kartoittanut sen mahdollisuutta, ja sinulla voisi olla lääkitys siihen.

Jos virtsarakko on tyhjentynyt jo kymmenen vuoden ajan huonosti, se voi jo sinällään aiheuttaa erilaisia rakenteellisia ja hermostollisia muutoksia virtsateihin.

Kerroit olevasti monisairas. Jos sinulla on diabetes eli sokeritauti, voi rakon huono tyhjeneminen johtua ainakin osittain siitä. Toinen syy rakon huonoon tyhjenemiseen voi olla emättimen laskeuma, ja limakalvojen huono kunto voi pahentaa tilannetta. Huonosti tyhjenevä rakko altistaa toistuville virtsatieinfektioille.

Mainitsemasi oranssi vuoto virtsaputkesta voi liittyä toistuviin tai krooniseen virtsateiden bakteeritulehdukseen. Jatkuvan pahanhajuisen ja märkäisen vuodon taustalla voi olla virtsaputken umpipussi eli divertikkeli, jossa tulehdus pesii.

Seksuaalisesti aktiivisilta tulisi sukupuolitaudit poissulkea virtsanäytteestä silloin, kun virtsaputkesta tulee märkäistä eritettä. Uutena oireena mainitset vielä virtsankarkailun ja pakkovirtsaisuuden.

Suosittelen, että menet käymään omalla yleislääkärilläsi. Hän voi tehdä peruskartoituksen tilanteestasi ja pohtia, olisiko sinun hyvä käydä myös urologin, gynekologin tai molempien arviossa.

Lääkäri tutkisi tässä tilanteessa virtsanäytteen, limakalvojen kunnon ja laskeumatilanteen sekä arvioisi virtsankarkailua. Kliinisen tutkimuksen lisäksi arvion apuna käytetään virtsaamispäiväkirjaa ja lantionpohjan toimintaa kartoittavia kyselykaavakkeita.

Virtsankarkailun hoito määräytyy vaivan tyypin ja vaikeusasteen mukaan. Vagisanin asemesta aloittaisin tilanteessasi paikallisestrogeenihoidon, mikäli sille ei ole mitään vasta-aihetta eli estettä.

Lantionpohjan toimintaan voi itsekin vaikuttaa monin tavoin. Mikäli painoa on kertynyt vuosien varrella selvästi yli normaalin, jatkossa pitäisi huolehtia siitä, että se ei enää nousisi. Tässä tilanteessa painoa pitäisi mielellään yrittää vähän pudottaa. Apua painonhallintaan voi saada vaikka omasta terveyskeskuksesta.

Virtsapakkoa saattaa olla mahdollista hillitä harjoitteilla. Rakon kouluttamiseen on olemassa ohjevihkosia, joita voi saada terveyskeskuksesta tai gynekologilta. Hoitona voidaan käyttää myös lääkitystä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.