Apu

Vessahätä herättää jatkuvasti öisin – Voiko vaiva liittyä limakalvojen kuntoon? Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 13.11.2021

Kysymys:

Olen alkanut herätä pari kertaa yössä siihen, että on pakko käydä vessassa pissalla. Aiemmin olen herännyt hätään satunnaisesti ja vain kerran yössä. Nyt tuntuu, että öisin vessassa käymisestä on tullut jatkuvaa. Luin, että limakalvojen kunnolla voisi olla vaikutusta asiaan. Onko näin? Voiko vaivaa jotenkin ehkäistä tai hoitaa? Tämä alkaa väsyttää ja rasittaa henkisesti. Olen viisikymppinen nainen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tämä on takuulla tuttu juttu monelle ikäisellesi naiselle. Tiheävirtsaisuus lisääntyy iän myötä, ja siihen liittyy usein äkillistä ja pakottavaa virtsaamistarpeen tunnetta, joskus myös virtsankarkailua. Joskus virtsarakko ei tyhjene kunnolla, jolloin hädän tunne tulee pian uudelleen. Tällöin altistavana tekijänä saattaa olla esimerkiksi gynekologinen laskeuma, ylipaino tai ummetus.

Virtsaamistarpeen tihentyminen yhtäkkiä voi olla myös merkki virtsatietulehduksesta. Sen oireita ovat tiheävirtsaisuuden lisäksi kipu, kirvely, pakotus ja joskus myös verivirtsaisuus. Virtsatietulehdus diagnosoidaan virtsanäytteestä. Joskus lisääntyneen virtsaamistarpeen syynä voi olla sairaus, lääkitys tai sairauden hoito. Esimerkiksi diabetes ja uniapnea voivat lisätä virtsaamistarvetta. Joskus verenpaineen tai sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon käytettävät lääkitykset saattavat poistaa nestettä. Jotkin neurologiset sairaudet voivat aiheuttaa virtsaamiseen liittyviä oireita. Harvinaisempia syitä ovat kasvaimet.

Olet oikeassa siinä, että öisien vessareissujen syynä voi olla alapään alueen limakalvojen heikentynyt kunto, joka johtuu oman estrogeenituotannon hiipumisesta. Estrogeenireseptoreita on emättimen limakalvon lisäksi virtsaputken limakalvolla. Myös tämä limakalvo kuivuu ja ohenee iän ja vaihdevuosien myötä. Kun limakalvo on ohut ja herkkä, se myös hälyttelee ja hermostuu herkemmin. Iän myötä lantionpohjan lihaksisto ja muu tukikudos voivat pehmentyä, ellei niitä harjoiteta aktiivisesti. Kudosten heikentyminen voi altistaa tiheävirtsaisuudelle. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, millaisia nesteitä nauttii illan mittaan, miten paljon ja mihin aikaan. Kahvi, tee ja alkoholijuomat lisäävät virtsan eritystä, ja niitä kannattaa välttää juuri ennen nukkumaanmenoa.

Elimistö tottuu monessa asiassa iän myötä tapahtuvaan estrogeenimäärän vähenemiseen, mutta urogenitaalialueen limakalvojen estrogeenipuutteeseen se ei totu koskaan. Toisaalta tämän alueen paikallishoito ei ole kielletty keneltäkään. Vaikka olisit sairastanut veritukoksen tai rintasyövän tai maksan toiminnassa olisi ongelmaa, paikallinen estrogeeni ei ole kielletty. Vain aktiivisten rintasyöpähoitojen aikana sitä ei suositella, vaan tuolloin kannustetaan kokeilemaan hormonittomia hoitoja.

Jos virtsatietulehdus on poissuljettu, suosittelen sinua kokeilemaan apteekista ilman reseptiä saatavia estrogeenipuikkoja. Jos niistä on pakkauksen ohjeen mukaisesti käytettynä apua, kannattaa pyytää omalta lääkäriltä resepti kyseiseen valmisteeseen, koska se tulee näin edullisemmaksi jatkossa. Ellei valmiste tuo toivottua apua, on syytä käydä lääkärillä ja poissulkea muita syitä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.