Tuulilasi

Viritetty kevyt nelipyörä L6e

Viritetty kevyt nelipyörä L6e

Tapio Ketonen

Kysymys:

http://www.iltasanomat.fi/autot/art-1288477750276.html "Mopoauton muuttaminen nelipyöräksi vaikuttaa myös sen verokohteluun. Kiteeläispoika saakin postitse myöhemmin maksettavan verolapun, joka on Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin arvion mukaan noin 2000–4000 euroa. Vero määräytyy kulkuneuvon vähittäismyyntiarvon mukaan." Eli jos Trafi lähettää verolapun , niin sehän kaiketi tarkoittaa sitä että mopoauton voisi rekisteröidä L7e luokan nelipyöräksi , tehoiltaan MAX 15kw.

Kunnon 15kW kone liikuttaa tuollaista koppia jo kohtuu nopeuksiin ja jos oikein käsitin, L7e luokassa ei ole rakenteellisia nopeusrajoituksia. Onkohan noita mopoautoja paljon L7e luokassa rekisterissä ? Vaatii toki B-kortin että voipi ajella muun liikenteen seassa . Vai käydäänkö noi kiinnijääneet viritetyt mopediautot vain konttorilla näyttämässä uudelleen että vastaa jälleen L6e luokan vehjettä ? Jos käydään , niin miksi verolappu (kaiketi sakon lisäksi) ? Eikös samasta asiasta kahdesti rankaiseminen ole muutoinkin kiellettyä .

Näytä vastaus

Vastaus:

Autoverotus on kaikesta inhimillisestä ja älyllisestä toiminnasta täysin erillään. Viritetty mopoauto ei täytä mopoauton eli L6e-luokan vaatimuksia, joten Trafi katsoo sen kuuluvaksi johonkin ylempään luokkaan. Tuossa luokassa ajoneuvoille on määrätty autovero.

Veron maksaminen on edellytys rekisteröinnille, mutta lisäksi ajoneuvon täyty täyttää ko. luokan tekniset vaatimukset. Niitähän mopoauto ei täytä, osia ei liene E-hyväksytty käytettäväksi muissa ajoneuvoluokissa. Niinpä ainoa mahdollisuus jatkaa ko. mopoauton käyttöä on muuttaa se lailliseksi ja käydä katsastuttamassa, jolloin sevoidaan jälleen hyväksyä mopoautoksi eli L6e-luokkaan.

aivan yhtä tylyä kohtelu on korinvaihtoautoille. Jos sellaiseen on vaihdettu osia yli 50 %, auto verotetaan uudelleen. Se määritellään rakennetuksi autoksi, ja sen vuosimalliksi määrätään vuosi, jolloin muutos on tullut viranomaisten tietoon. Tämä merkitsee, että jos käry on käynyt tänä vuonna, auton pitää  täyttää mm. euro 5 -päästövaatimukset. Vero pitä maksaa, mutta autoa ei saa rekisteriin. Ainoa keino olisi vaihtaa autoon alkuperäiset osat, mutta ensinnäkin, mistä ne enää löytyisivät, ja toiseksi, miten voitaisiin todistaa, että osat ovat alkuperäiset.

Julkaistu: 8.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.