Tuulilasi

Vettä pakoputkessa.

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko normaalia, että pakoputkeen kertyy vettä? Autoni on Skoda Octavia 1.4 Elegance vuosimalli 2013. Ihmettelin, kun pakoputken päästä kuului ihmeellinen ääni, niinkuin siinä olisi ollut jokin vuoto. Kun menin merkkikorjaamoon kysymään, mistä kyseinen ääni johtuu, niin huollosta tuli kaveri ja painoi kaasun pohjaan ja putkesta tosiaan tuli arviolta litran verran vettä. Onkohan pakoputken asennuksessa tapahtunut jokin virhe niin, että putki olisi jollain tapaa väärässä asennossa, ettei sinne kosteudesta kehittyvä vesi poistuisi ajettaessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Riippuu aika paljon siitä, millaista ajoa autolla on viime aikoina jaettu, onko tuo normaalia. Bensiini koostuu hiilivety-yhdisteistä. Niiden palaessa syntyy palamistuotteina hiilidioksidia (CO2) ja vettä (H2O). Molemmat poistuvat palotilasta kaasuina, eli vesi on höyrystyneenä, mutta kylmässä pakoputkessa vesihöyry tiivistyy ja kerääntyy sopivaan paikkaan, todennäköisimmin äänenvaimentimeen.

Jos autolla ajetaan hiljaksiin ja lyhyitä matkoja, vettä pääsee rauhassa kerääntymään äänenvaimentimeen. Vaimentimen tilavuus on aika suuri, joten vettäkin mahtuu runsaasti.

En siis pidä lainkaan mahdottomana, että tuollainenkin ilmiö voisi esiintyä. Mistään muualta en usko vettä putkistoon pääsevän, mutta ei pakoputkistoissa käytetä mitään vedenpoistoreikiä. Eiköhän se vesi sieltä häivy, kun autolla ajetaan hieman reippaampaa vauhtia vaikkapa kymmenkunta kilometriä.

Julkaistu: 16.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.