Tuulilasi

Vero- ja tullilaki ei koske tankissa olevaa polttoainetta

Vero- ja tullilaki ei koske tankissa olevaa polttoainetta

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vielä tästä ruotsalaisesta etanoliautosta. Väitätte vieläkin että vero ja tullilaki koskee myös tankissa olevaa polttoainetta. Tämä ei pidä paikkaansa. Kehoittaisin lukemaan tullin sivulta seuraavan laki tekstin. “Sekä EU:n ulkopuolelta että EU:sta tulevan moottoriajoneuvon TAVANOMAISEN POLTTOAINESÄILIÖN polttoaine on tullitonta ja verotonta”. Henkiloautossa tai moottoripyörässä olevien KANNETTAVIEN SÄILIÖIDEN sisältämä polttoaine on tullitonta ja verotonta 10 litraan saakka, jos se on samaa kuin kyseisessä ajoneuvossa käytetään".

Näytä vastaus

Vastaus:

Juu. Jos bensiiniä tai dieseliä on auton tankissa, siitä ei kanneta veroa eikä tullia. Tämä toki tiedetään etenkin Itä-Suomessa harvinaisen hyvin. Väki käy Venäjällä tankkaamassa halvempaa menovettä, eikä tulli peri siitä mitään maksuja. Tätähän tuo laki tarkoittaa. Muistelen, että kuorma-autojen säiliöissä kuljetettavalle polttonesteelle on ainakin ollut jonkinlaisia rajoituksia, mutta nykytilannetta en tunne. Niissä säiliöihin saattaa hurjimmillaan mahtua toistatuhatta litraa

Jos vaikkapa dieselauton polttonestesäiliössä on polttoöljyä, niin lisäverolta ei pelasta mikään, jos polttoneste todetaan muuksi kuin virallisesti liikenteessä käytettäväksi hyväksytyksi. Ei edes se, että sitä olisi tankattu ulkomailla.

Mutta kuten jo olen todennut, E85 ruotsalaisen etanoliauton säiliössä tuskin aiheuttaa mitään ongelmia Suomessakaan. Asiasta voisi kehkeytyä sellainen sotku, että virkamiesten on parempi olla puuttumatta asiaan. Lain pykälillä saivartelemisessa ei yleensäkään ole tolkkua, eikä etenkään tässä tapauksessa.

Julkaistu: 28.5.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.