Apu

Veriyskä rasituksessa ja orgasmin jälkeen – Takana infarkti ja pallolaajennukset – Voiko vuoto johtua lääkityksestä? – Apu-klinikka

KuvatAOP
Julkaistu: 16.1.2021

Kysymys:

Takana on hiljattain saatu infarkti ja pallolaajennukset. Samalla todettiin sepelvaltimotauti, jota hoidetaan lääkityksellä. Toipilasaikana on ilmennyt rasituksessa veriyskää, jota on lähinnä orgasmin jälkeen. Se sai alkunsa kovasta rasituksesta. Lääkäreiltä ei tullut selvää vastausta, mahtaako vuoto johtua lääkityksestä. Vai onko siihen yksinkertaisempi selitys?
Näytä vastaus

Vastaus:

Sepelvaltimot ovat sydämen pinnalla seppeleen tavoin kiertäviä valtimoita, jotka toimittavat sydänlihakselle elintärkeää hapekasta verta. Niissä veri virtaa sillä paineella, mikä vallitsee sydämen ottaessa sisälleen verta (alempi verenpaine).
Sydämen supistuessa (ylempi verenpaine) sepelvaltimot rutistuvat mukana, jolloin niiden virtaus estyy. Jos sepelvaltimoissa on ahtaumia, verenpainetta ei kannata laskea kovin alas.
Sepelvaltimotaudiksi kutsutaan tilannetta, jossa valtimoiden seinämiin kehittyy ahtaumia (aterooma). Mekanismin keskiössä paistattelevat pienet pahanlaatuisen kolesterolin hiukkaset.
Vierasesineiden poisto toimii puutteellisesti valtimoissa, erityisesti sepelvaltimoissa. Tautia provosoivat epäedulliset geenit sekä elämisen tavat, kuten tupakka, viina ja villit naiset, puhumattakaan kovista ravintorasvoista ja verenpainetaudista.

Sepelvaltimotukos – näin se syntyy

Kun aterooma pehmenee laajakatseisten elintapojen tai muuten rankan riskitekijäprofiilin katalysoimana, sen pintaan voi syntyä repeämä, jota paikkaamaan kiirehtii verihiutaleiden armeija.
Onnettomissa oloissa hyytymä voi tukkia osan tai koko sepelvaltimon, jolloin padon toiselle puolelle tupsahtaa hapekkaan veren puute ja sen seurauksena sydänlihaskuolio ja sitä ympäröivä heikentyneen verenkierron alue. Syntyy kuvaamasi sydäninfarkti, joka on sepelvaltimotaudin pelätty komplikaatio.
Hengenvaarallisen infarktista tekee se, että akuutti hapenpuute laukaisee sydänlihaksessa epästabiilin tilan, joka saattaa johtaa kammiovärinään. Se romahduttaa sydämen pumppaustoiminnan ja edellyttää peruselvytystä ja sydämen sähköistä tahdistamista. Äkillisen tyypillisen rintakivun kohtaavan tulee soittaa välittömästi numeroon 112.

Sepelvaltimotaudin hoito pallolaajennuksella

Onnittelen Sinua – sepelvaltimotautikohtauksesi on hoidettu tehokkaasti. Ahtauttavat moskat on työnnetty pallolaajennuksessa valtimon seinämään. Toimenpiteessä syntyy myös kudostuhoa, joka aktivoi elimistön korjausjoukot.
Hoitoa täydennetään asetosalisyylihapon (aspiriini) lisäksi verihiutaleiden toimintaa lisää lamaavalla lääkkeellä yleensä vuoden verran. Suonen pysymistä auki tehostetaan usein verkolla eli stentillä, johon voidaan lisätä lääkeainetta.
Sinulla on käytössä verihiutaleita turpiin lyövä lääkitys. Sen vuoksi olet alttiimpi pikku verenvuodoille, kuten mustelmille. Sama koskee limakalvoja, joissa hiussuonten suoja on kohtuullisen vaatimaton. Orgasmin loppurytäkässä hengitys kiihtyy ja verenpaine kohoaa. Tällöin pieni verenpurkaus mahdollistuu.
Olen muistutellut, että elämän eritteisiin ilmaantuva veri voi olla vaaran merkki. Jos ilmiö ei jää kertaluontoiseksi, pitää ehdottomasti suorittaa keuhkojen röntgentutkimus ja kerätä yskösnäytteet patologille. Vaikka lääkitys provosoi verenvuotoa, ihmisessä voi piillä useampikin tauti, olkoon todennäköisyys kuinka pieni tahansa.
Sepelvaltimotautia ei voi leikata tai pallolaajentaa pois. Akuuttivaihe on hoidettu upeasti. Ennusteesi on erinomainen, kun käytät säännöllisesti Sinulle määrätyt lääkkeet ja suhtaudut suopeasti tutkitusti terveyttä edistäviin elämisen tapoihin.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.