Apu

Onko minulla esidiabetes? – Verensokeri ensin 6,1 ja sitten 6,3 – Liikun ja olen normaalipainoinen – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 7.11.2020

Kysymys:

Ylipainoisille diabeetikoille suositellaan laihduttamista. Mitä voidaan suositella laihalle esidiabeetikolle?  Olen ollut aina normaalipainoinen ja harrastanut liikuntaa. En syö roskaruokia enkä sokerijuomia, mutta rakastan leivoksia ja suklaata. Toukokuussa verensokerini oli 6,1. Vähensin valkoiset jauhot ja sokerit minimiin. Elokuussa verensokeri olikin jo 6,3! Onko minun taivuttava isomman voiman edessä ja otettava vastaan, mitä ylhäältä annetaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nyt jäitä hattuun ”esidiabeetikko” – ei sentään kaikki, mikä liikkuu, ole diabetesta. Vuosikymmeniä sitten alueemme keuhkosairaalaan otettiin potilaita tutkittaviksi astmaepäilynä. Lääkäreiden keskuudessa levisi lentävä lause: ”Vaikka lähetät sinne heinäseipään, kyllä ne siitä astman löytävät.”

Olen pannut merkille, että joskus (toki harvoin) jostain sairaudesta valaistuneen lääkärin saattaa vallata ”metsää puilta” -syndrooma. Silloin potilaan ja ympäröivän elämän kokonaisuus hämärtyvät yksittäisen diagnoosin tavoitteluun ja myös hoitamisen tai taudin merkityksen liikamitoittamiseen.

Tyypin 2 sokeritaudin merkitystä käy vaikeaksi liioitella. Siihen liittyy todella suuri vaara valtimonkovettumatautiin ja pinoon eriasteisia komplikaatioita. Perinnöllisyydellä ja elämisen tavoilla on taudin kehittymiselle suuri vaikutus.

Sairauden ehkäisyn suuntaviivat ovat selvät: liikkuminen ja liikapainon kavahtaminen. Tämän toteuttaminen ei ole onnistunut lähimainkaan niin hyvin kuin olisi pitänyt. Panostamme aivan liikaa taudin lääkehoitoon elämäntapojen ja ehkäisyn kustannuksella.

Veren sokeriarvot ja diabetes

En kavahda sokeriarvojasi (v-sok), jotka oletan paastoarvoiksi. Pilkun tarkkuudella täysin normaalina lukemana pidetään arvoa alle 6,1 mmol/l otettuna suoniverestä yön eli 12 tunnin paastoamisen jälkeen. Esittämäsi kaksi lukemaa saattavat sulaa virhemarginaaliin. Jos vaikka laboratorion aulassa uhkaa pinna palaa odotellessa, erittyvä kortisoli nostaa tulosta vähintään tuon verran.

Periaatteessa sokeritaudiksi voidaan nimetä tila, jossa ohjeiden mukaan määritetty v-sok on kahdessa eri näytteessä 7 mmol/l tai yli. Kakkostyypin sokeritaudin diagnostiikassa hyvin oleellinen on sokerirasituskoe, koska toinen puoli taudista tulee ilmi vasta siinä. Potilas paastoaa yön, menee laboratorioon, otetaan v-sok, juotetaan 75 g sokeriliuosta ja otetaan v-sok kahden tunnin kohdalla.

Sokerinsieto on normaali, jos paastomittauksen arvo on alle 6,1 ja kahden tunnin arvo alle 7,8. Jos paasto on 6,1–6,9, puhutaan suurentuneesta paastoarvosta. Jos kahden tunnin arvo on 7,8–10,9, kyseessä on heikentynyt sokerinsieto.

Jos oireettomalla kahden tunnin arvo on kaksi kertaa 11 tai yli, voidaan tehdä diabetesdiagnoosi. Jos potilaalla on sokeritautiin sopivia oireita ja kertamittaus on yli 11, riittää yksi mittaus. Pelkän pitkäsokerin (HBA1c) perusteella ei tehdä diagnoosia rajatapauksissa.

Diabetesriskin kannalta heikentynyt sokerinsieto on paljon vaarallisempi kuin yksistään kohonnut paastosokeri. Laihoilla mummoilla tunnetaan diabetesmuoto, jossa paastosokeri on toistuvasti 8 luokkaa, mutta aterian jälkeiset arvot ja pitkäsokeri ovat moitteettomia. Tällöin ei tarvita lääkitystä.

Olet laiha ja liikut – erinomaista. Kyllä silloinkin voi kakkostyypin diabetes yllättää, mutta vuosikausia myöhemmin kuin liikkumattomalla lihavalla. Käy esittelemissäni testeissä kaksi kertaa oikein valmistautuneena. Sitten tiedät, missä mennään. En hevillä usko, että riskisi olisi suuri. Nauti elämästäsi ja liiku, äläkä hyvä ihminen stressaa!

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.