Apu

Sairastan diabetesta, verenpainetautia ja uniapneaa – voiko raskas salitreeni aiheuttaa jotain haittaa? – Apu-klinikka

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 14.6.2021

Kysymys:

Olen 66-vuotias mies ja sairastan LADA-tyypin diabetesta, veren­painetautia ja uniapneaa. Hoitona ovat insuliini, verenpaine- ja kolesterolilääkkeet sekä CPAP-laite. Kaikki sairaudet ovat hyvässä hoitotasapainossa. Liikun päivittäin. Viidesti viikossa teen salitreenin raskailla vastuksilla, joka aiheuttaa varmasti kovaakin hetkellistä verenpaineen nousua. Minua huolestuttaa, voiko raskas salitreeni aiheuttaa rytmihäiriöitä tai verisuonivaurioita, kun ottaa huomioon sairauteni.

Näytä vastaus

Vastaus:

LADA vaatii lukijoiden näkökulmasta tarkennusta. Muuten joku saattaa ­miettiä, podetko varsinaista kakkostyypin diabetesta ja olisiko kenties Bemari- tai peräti Mersu-diabetes hohdokkaampi.Tässä tapauksessa Lada on lyhennys ­englanninkielisestä käsitteestä Latent Autoimmune Diabetes in Adults.

Nopeasti insuliinin puutteeseen ajautuvaa diabetesta pidettiin aiemmin lasten ja nuorten vitsauksena. Sen aiheuttajaksi on yhä vahvemmin osoittautunut autoimmuunimekanismi: elimistöön syntyy ­vasta-aineita, jotka tuhoavat haimassa insuliinia erittäviä Langerhansin saarekkeita. Näitä GAD-vasta-aineita on mahdollista määrittää verestä. On epäselvää, mikä prosessin käynnistää ja mikä on ­geenien osuus. Tampereella on tutkittu enterovirusten osuutta. Rokotekin on kehitteillä.

Nyt tiedämme, että autoimmuuni­diabetes voi syntyä vanhemmallekin (LADA). Insuliinivaje voidaan osoittaa C-peptidimäärityksellä ja autoimmuunisuus GAD-vasta-aineilla. Tyypin 2 sokeritaudissakin voi insuliinieritys tyrehtyä, mutta syy on toinen. Myös haiman tuhoutuminen tulehduksen tai leikkauksen yhteydessä lopettaa insuliinitehtaan.

"Si­­sus­kumin puhkeaminen (aivoverenvuoto) uhkaa etukenossa niitä, jotka tupakoivat ja joilla on korkeat paineet sekä ahtaumia ja pullistumia sisältäviä valtimoita. Maltillinen liikkuminen kannattaa aina."

Välität erinomaisia uutisia sairauksiesi hoidon tasosta. Tämä ja liikuntaharrastuksesi viestivät siitä, että olet hyvin todennäköisesti keskimäärisiä ikäisiämme (olen itsekin 66-vuotias) vetreämmässä kunnossa. Ymmärrän hyvin ajatuksenjuoksuasi. Kun kapuan ylä­mäkeä naksuvine polvineni, tekisi joskus mieli kiristää tahtia. Silloin mietin, ­kannattaako ottaa riskiä, kun vauhti on jo puolittunut ja ennätykset karkaavat yhä kauemmaksi – ei todellakaan kannata.

Ikänsä liikkunut ja kehoaan rassannut ihminen on totaalisesti paremmassa ­asemassa kuin sellainen, joka vuosien ­liikkumattomuuden jälkeen intoutuu kokeilemaan, vieläkö satanen kulkisi. Sille suoralle on moni jäänyt. Äkillisesti nupin punaiseksi pullistava salitreeni kuulostaa vaaralliselta. Sellaista se onkin tottumattomalle ja sairauksien hoidon laiminlyöneelle (verenpaine, ahtautuneet valtimot, diabetes, aivotapahtumien jälkitila).

Tottunut seniori voi harrastaa kovaakin treeniä. Järki ja maltti tulee kuitenkin olla hallinnassa. Aina pitää lämmitellä hyvin, Ei ole syytä mennä järjettömyyksiin. Si­­sus­kumin puhkeaminen (aivoverenvuoto) uhkaa etukenossa niitä, jotka tupakoivat ja joilla on korkeat paineet sekä ahtaumia ja pullistumia sisältäviä valtimoita. Maltillinen liikkuminen kannattaa aina.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.