Tuulilasi

Veden/polttoaineen poistuminen öljystä?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mainitsit, että moottori kannattaisi ajoittain ajaa lämpimäksi, jotta öljyn sekaan kertynyt vesi ja polttoaine haihtuisi.

Nykyisessä autossani on myös öljynlämpotilanäyttö. Kun jäändytysnesteen l-tila on saavuttanut 90C menee vielä 5-10 min öljyn l-tilan nousemiseen n.80C:een (taajamanopeuksissa voi nousta 85-86:een), näin 0-kelillä.

Onko mitään tutkimusta kauanko 80-85C öljyllä pitäisi ajaa, että öljystä poistuisi 1dl vesi-/p-ainetta?

Kesähelteellä moottoritiellä öljyn l-tila nousi jopa 103C:een, joten tuolloin öljyn voisi olettaa olevan ‘kuivaa’

Näytä vastaus

Vastaus:

Öljynlämpömittari mittaa lämpötilaa öljypohjasta. Öljyä suihkutetaan myös sylinterien seinämiin, jotka ovat hyvin kuumia. Lisäksi öljy kiertää laakereissa, joissa syntyy lämpöä. Öljyn tehtävä on voitelun lisäksi jäähdyttää moottoria, joten käytännössä öljy kuumenee hetkellisesti aika paljonkin, varmasti reilusti yli sadan asteen. Öljyn lämpötila pysyy kurissa yleensä pelkällä ajoviiman jäähdytyksellä moottorin öljypohjan kautta.

En osaa sanoa, millaista vauhtia öljyn joukkoon tiivistynyt vesi haihtuu moottorista, enkä usko, että tuota asiaa olisi kovin tarkasti mitattukaan.

Julkaistu: 7.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.