Apu

Terveyskeskuslääkäri sanoi, että olen liian vanha vatsavaivojen hoitoon – Olen 80-vuotias – eli liian vanha hoidettavaksi? Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press
Julkaistu: 12.6.2020

Kysymys:

Olen yli 80-vuotias naapuripitäjästäsi. Minua ovat vaivanneet mahakivut vuosia varsinkin yöllä. Alkuun vikaa etsittiin tähystämälläkin, ei löytynyt. Sain vuonna 1982 Pekka Häkkiseltä reseptin, ja vaiva katosi vuosiksi. Kävin toista vuotta sitten terveyskeskuslääkärillä. Hän vastasi tylysti, että sinä olet niin vanha, ettei sinulle mitään kannata tehdä. Tilasin ajan yksityissisätautilääkärille. Hän totesi: ei mahassasi ole mitään vikaa, se on vain luuloa. Satanen vaihtoi omistajaa. Mistä vatsavaivoissa voisi olla kyse?

Näytä vastaus

Vastaus:

Oletko tosissasi – niinkö lääkäri lausahti? Maatalon poikana tunnen sotien jälkeistä maalaiselämää. Eläinlääkärit tuppasivat olemaan arvonsa tuntevia. Kiireisinä he ajelivat volkkareillaan kylätie pölisten kuin Jyskälän pikataipaleella. Mikäli he arvioivat potilaansa ennusteen ohueksi, tilattiin Karjakunnan auto, eikä sitä päätöstä kukaan kyseenalaistanut. Saattohoito on ollut aina suoraviivaista eläinpuolella.

Mukavaa, kun otit esille Häkkisen Pekan. Hän toimi sisätautilääkärinä Keski-Suomen keskussairaalassa. Muistan hänen hahmonsa, kun hän pyöräili arvokkaasti keskussairaalan mäkeä.

Ei ollut yhtä suotuisa käynti nykypäivän sisätautilääkärillä. Hän oli selvästi vaikuttunut Molièren Luulosairaasta, jonka pääosaa näytteli Pentti Siimes Kansallisteatterissa vuonna 1987, kun kävimme vanhempien tyttäriemme kanssa esitystä katsomassa.

Jos jotakin antamistasi esitiedon jyväsistä käy päätteleminen, sen voi melko varmasti sanoa, ettei vaivasi, näköjään, ole kuolemaksi. Paljon on ehtinyt virrata vettä Tourujoessa sen aikana.

Keskeinen ja ainoa vihje ovat etenkin yölliset vatsakivut. Niiksi voisivat sopia vatsahaava/katarri/refluksi-kategorian vaivat, jotka tuppaavat kiusaamaan tyhjää vatsaa – joskus myös ankara haiman krooninen tulehdus tai vajaatoiminta.

Lääkärin selvittelyt alkavat siitä, että lyödään takapuolta penkkiin ja haastellaan. Noin 80 prosenttia diagnoosivihjeistä on jo siinä.

Sitten kopeloidaan. Etenkin ikäiselläsi miehellä liikutellaan dominoivaa etusormea liki pakoputken limakalvoa ja eturauhasta (rukkanen kädessä, sormi liukastettuna). Sitten tehdään kasa perusteltuja laboratoriotutkimuksia.

Tarvittaessa sisuskaluja tsuumaillaan ultraäänellä ja ruokailuputkea ja suolta sukelletaan tarkastelemaan tähystimellä – harvoin kuvannetaan ohutsuoli. Jos tilanne on akuutti, kuten päivystyksessä, enää ei luoteta vanhojen hyvien aikojen tapaan vain käsikopeloon ja seurantaan. Silloin kartoitetaan koko potilas tai ainakin osa hänestä tietokonekuvauksella.

Tieteessä ei ole tapana mennä summassa kuin karstuset Amerikkaan. Hoidon tulee perustua tutkimustietoon ja potilaan tuntemukseen. Ikä on numeroita. Melkein ikäisesi saattaa kohta astua maailman ykkösvirkaan: Amerikan presidentiksi. Te molemmat ansaitsette tasavertaisen terveydenhuollon.

Mysteeriksi jää vain Häkkisen resepti vähän samaan tapaan kuin mielestäni J. Karjalaisen paras kappale: Laura Häkkisen silmät.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.