Terveys ja hyvinvointi
Sienien syöminen aiheuttaa vatsaoireita, joita minulle ei ennen tullut – Voiko sienille herkitystyä iän myötä? Apu-klinikka vastaa
20.1.2022
 |
Apu

Kysymys:

Miten yleistä on, että vatsa ­herkistyy sienille iän mittaan? ­Aiemmin pystyin syömään metsäsieniä vaikka joka päivä, mutta nykyään ei oikein kannata syödä niitä peräkkäisinä päivinä. Liittyykö tämä keski-­ikäistymiseen ja paheneeko vaiva ­tulevaisuudessa?

Vastaus:

Keski-iässä moni ennen helppo asia voi muuttua vaikeammaksi, mutta sienien syönti ei tietääkseni kuulu tähän ryhmään. Sienien sietokyvyn muutoksista iän mittaan ei ole tutkimustietoa.

Sienet sisältävät sienisokeria eli trehaloosia. Se on huonosti sulavaa, jos suolistossa on vähänlaisesti trehalaasientsyymiä. ­Tällaisille henkilöille sienisokeri aiheuttaa vatsaoireita, aivan kuten laktoosi laktoosi-­intolerantikoille.

Lisäksi on hyvä huomata ja ymmärtää, että sienissä on runsaasti mannitolia, joka on samankaltainen aine kuin ksylitoli ja sorbitoli. Ne kaikki kuuluvat niin ­sanottuun sokerialkoholien ryhmään ja imeytyvätä huonosti ohutsuolessa. Ne ajautuvat paksusuoleen ja aiheuttavat siellä käymistä, kaasun tuottoa ja joillakin ihmisillä ripulia.

On tunnettua, että ihmiset saattavat elämän eri vaiheissa kärsiä esimerkiksi sieniin, laktoosiin tai ruisleipään liittyvistä vatsavaivoista.
Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti

On tunnettua, että ihmiset saattavat elämän eri vaiheissa kärsiä esimerkiksi sieniin, laktoosiin tai ruisleipään liittyvistä vatsavaivoista jonkin aikaa, kunnes oireet taas lievenevät ja ehkä jopa loppuvat kokonaan. Vatsavaivoihin voi liittyä siis kummallista oireiden aaltoilua hyvien ja huonojen vaiheiden välillä eri elämänvaiheissa. Perimmäistä syytä näille aaltoiluille ei ole voitu varmistaa, vaikka suolistoinfektioita ja stressiä usein epäillään.

On siis mahdollista, että on kyse ohimenevästä ilmiöstä. Jos taas on aiemmin ollut muita ruokaan liittyviä vatsaoireita, kuten laktoosi-intoleranssi tai vaikkapa ruisleivän tai ksylitolin heikko sietokyky, usein sienet tai muut helposti vatsaa ­kiusaavat aineet, niin sanotut fodmap-­hiilihydraatit, rupeavat jossakin vaiheessa kiusaamaan vatsaa.

Kannattaa pohdiskella myös, mitä muutoksia ruokavaliossa on kenties tapahtunut viime aikoina.
Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti

Kannattaa pohdiskella myös, mitä muutoksia ruokavaliossa on kenties tapahtunut viime aikoina. Oletko ­vähentänyt lihan käyttöä ja ruvennut ­suosimaan kasvi­proteiineja, kuten paputuotteita? Oletko lisännyt hedelmien, kuten omenan tai sipulin, syöntiä? Tai oletko mahdollisesti ryhtynyt käyttämään cashewpähkinöitä aiempaa enemmän ja säännöllisemmin?

Jos olet lisännyt ruokavalioon yhtä aikaa muita fodmap-hiilihydraatteja sisältäviä ruokia, sienet voivat olla se ruoka, joka niin sanotusti katkaisee kamelin selän. Silloin voi vähentää muita vatsaa kiusaavia ruokia ja katsoa, sietääkö sen jälkeen sieniä paremmin. Joskus sieni­sokeri- tai laktoosi-­intoleranssin kehittyminen voi olla merkki piilevästä keliakiasta, joten sekin voi olla hyvä poissulkea.

Apteekeista on saatavilla laktoosia ­pilkkovia entsyymivalmisteita laktoosi-­intolerantikoille. Ei kuitenkaan tiedetä, onko mistään useita eri entsyymejä ­sisältävistä valmisteista apua, jos kärsii sienisokerin huonosta siedosta. Voihan niitä ainakin testata, sillä mitään vaaraa ne tuskin aiheuttavat.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.