Terveys ja hyvinvointi
Vatsa kipuilee ja turvottaa, mutta vikaa ei löydy – Mistä voi olla kyse? Pienellä kotipaikkakunnallani lääkärit eivät ota tällaista tosissaan
Julkaistu 7.9.2023
Apu

Kysymys:

Olen 17-vuotias tyttö. Minulla on ollut jo pidemmän aikaa vatsaongelmia. Kipuja on nyt joka päivä. Olen käynyt laboratoriokokeissa, eikä mitään vika löytynyt. Laktoosi-intoleranssi ja keliakia olivat kummatkin negatiiviset. Olen menossa lääkärille, mutta pienellä kotipaikkakunnallani lääkärit eivät oikein ota tällaista tosissaan. Minulla on myös jatkuvaa huimausta ja huonoa oloa, päänsärkyä ja heikotuksen tunnetta. Paino on laskenut ja vatsassa on turvotusta ja kireyttä.

Vastaus:

On hyvä kuulla, että sinulta on pois­suljettu laktoosi-intoleranssi ja keliakia, jotka ovat varsin yleisiä sairauksia nuorillakin ihmisilllä. Kerroit, että sinulla on vatsavaivojen lisäksi muita oireita, kuten huimausta ja päänsärkyä. Niiden vuoksi olisi hyvä ottaa muutamia verikokeita ja tarkistaa esimerkiksi kilpi­rauhasarvot ja rauta-­aineenvaihdunta. Mikäli niitä ei ole vielä tutkittu, kehotan sinua olemaan yhteydessä kotipaikkakuntasi terveydenhuoltoon.

Vatsaongelmien syynä voi olla IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä, joka sopisi aiheuttamaan kuvailemiasi oireita. Ärtyvän suolen oireyhtymä on niin sanottu toiminnallinen suolistovaiva. Ärtyvästä suolesta kärsivillä henkilöillä suoliston mikrobikirjo on häiriintynyt, ja oireilu on yhteydessä suolen seinämän läpäisevyyteen.Vaivaa voivat aiheuttaa suolen ­liikkeisiin liittyvät syyt, matala-asteinen tulehdus tai kivun aistimiseen ja hermoston toimintaan liittyvä häiriö.

Syöminen usein pahentaa oireita, joten niitä voidaan vähentää välttämällä erityisesti tiettyjen ruoka-aineiden nauttimista. Ärtyvän suolen oireyhtymään ­suositellaan fodmap-ruokavaliota, jossa vältetään tietynlaisia hiilihydraatteja.

Ärtyvän suolen oireyhtymän toteamiseksi ei ole olemassa laboratoriokoetta tai muuta tarkkaa tutkimusta. Diagnoosi tehdään sopivan oirekuvan perusteella sen jälkeen, kun on varmistettu, ettei oireiden taustalla ole muita sairauksia.

Kannustan sinua kääntymään terveydenhuollon ammattilaisten puoleen, jotta voit varmistua diagnoosista ja oikeasta hoitolinjasta. Vatsa­vaivat ovat ikäviä: kun vatsa oireilee, on vaikea tehdä mitään tai edes ajatella. Onneksi vatsavaivoja osataan hoitaa, ja suurin osa saa nimen ja helpotuksen vaivoilleen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.