Apu

Onko jatkuva allerginen nuha syy väsymykseeni? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 5.12.2020

Kysymys:

Voiko allerginen nuha tai yliherkkyysnuha itsessään aiheuttaa väsymyksen tunnetta? Minulla on jatkuvasti nenän limakalvot turvoksissa ja paineen tuntua nenäonteloissa. Käytän Nasonex-nenäsumutetta ja Histec 10 mg -tabletteja. Histecit tuntuvat lisäävän väsymystä. Onko olemassa tehokkaampia lääkkeitä nenän limakalvoturvotukseen ja – mikä tärkeintä – lääkkeitä, jotka eivät aiheuttaisi väsymystä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nenä sojottaa tuulta halkovana visiirinä menosuuntaan ja ottaa ensimmäisenä vastaan maailman murjovat iskut niin snagarijonoissa kuin muissa satunnaisissa fyysisen koskemattomuuden vajaatoimintatilanteissa. Se kohtaa auringosta suuntautuvat ultraviolettisäteet, mikä altistaa sen ihon pahanlaatuisille kasvaimille (etukenossa tyvisolusyöpä).

Nenän persoonallinen siluetti kätkee sisäänsä hyvin suunnitellun suodattimen. Sen ja sivuonteloiden yhteenlaskettu limakalvopinta-ala vastannee jonkinmoista jalkapallokenttää. Ei ihme, että moni huokaa akuutin nuhan yhteydessä: ”Mistä tätä räkää oikein riittää?”

Limakalvon hiusverisuonitus säätelyineen on suunniteltu niin mallikkaaksi, että nenäontelot turpoavat keskimäärin vuoron perään. Kyseessä ei ole silloin allergia tai muu tulehdus, vaan limakalvon normaali toiminta. Suonet kulkevat limakalvon alla vain vähäisesti suojattuina. Nenänverenvuodot ovatkin yleisiä.

Tukkoinen nenä pitää saada auki

Nenän perimmäinen tarkoitus on suodattaa, kostuttaa ja mukauttaa sisään hengitettävää ilmaa ja sen lämpötilaa elimistölle turvallisemmaksi. Siinä riittääkin tehtävää kerrakseen etenkin kaupunkien pakokaasujen ja pienhiukkasten ”rikastamassa” ilmanalassa. Ihmisten suunnittelemien laitteiden suodattimet on vaihdettava määrävälein, mutta oman nokan tulee kestää elämänmittaisesti.

Nenän tukkoisuus haittaa sen toimintaa. Silloin epäpuhtaudet sujahtavat esteettä alempiin hengitysteihin tekemään tuhojaan. Tukkeen voivat aiheuttaa muun muassa polyypit, synnytyksessä tai nyrkin kosketuksessa vääntyneet rustot, maanantaikappaleet (rakennevika), tulehdukset, vierasesineet (legopalikka muksun nokassa) tai jopa kasvaimet.

Tukkoinen nenä tulee saada auki, mikäli se suinkin on mahdollista, sillä ääritapauksissa sen toiminta estyy täysin. Kaksi pahentuneen astman klassista syytä ovat huonosti hoidettu nenän tukkoisuus ja refluksi eli vatsahapon takaisinvirtaus aina nieluun ja keuhkoputkiin saakka.

Nuha ja antihistamiinit voivat väsyttää

Sekä allerginen että muu liikaherkkyysnuha voivat aiheuttaa väsymystä eivätkä vähiten sen vuoksi, että yöuni käy tukkonenän vuoksi katkonaiseksi. Nielu saattaa olla aamulla kipeä ja kuiva kuin korppu. Nenän on siis parempi olla auki.

Allergian ja liikaherkkyysnuhan hoidoksi soveltuvat kortisonisumutteet, jollainen myös Nasonex on. Melkoisen tehokas on valmiste, joka sisältää sekä kortisonia että antihistamiinia.

Suun kautta annosteltavat antihistamiinit voivat väsyttää. Tätä ominaisuutta käytetään hyväksi unilääketarkoituksessa. Kun hoidetaan allergiaa, tästä pyritään eroon. Uudemmat antihistamiinit saattavat väsyttää harvemmin, mutta jokaiseen tuotteeseen sitä voi liittyä. Kokemus on yksilöllinen, joten valmistetta kannattaa vaihdella ja etsiä itselle sopivin vaihtoehto.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.