Tuulilasi

Varoitusvalot

Varoitusvalot

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ajoin kaksivuotisella autolla pakkaskelillä kaupungissa muutaman pätkän asioimassa eri paikoissa. Lähtiessäni kotiin öljynpaineen ja latauksen merkkivalot eivät sammuneet. Sammutin moottorin ja käynnistin auton useita kertoja, mutta valot eivät sammuneet. Auto vietiin merkkikorjaamoon perjantai iltana lavettiautolla. Maanantaina korjaamo ei löytänyt mitään vikaa. Autolla ajettiin taas normaalisti.

Kolmevuotiaana kesällä taas samat vian merkkivalot  ilmenivät, mutta ajoin kotiin  10 kilometriä. Noin 4 tunnin seisomisen jälkeen startatessa vikavaloja ei enään palanut. Käytin auton taas merkkihuollossa, mutta mitään vikaa ei löytynyt.

Jälleen menneenä kesänä pätkäajon jälkeen kotiin lähdettäessä öljynpaineen ja latauksen merkkivalot jäivät palamaan. Ajoin kuitenkin kymmenisen kilometriä. Tietokoneen informaatio ilmoitti viitisen minuutin ajon jälkeen alhaisesta akun tilasta (low battery). Myös ulkolämpötilan näyttö kohosi 36 asteeseen, mitä viime kesänä ei ollut. Myöskään syylärin tuuletin ei pyörinyt. Moottorin lämpötila ei mittarin näytön mukaan kuitenkaan kohonnut. Jälleen muutaman tunnin auton seisomisen jälkeen ei ilmennyt ongelmia. Korjaamo ei taaskaan osannut tehdä ongelmalle mitään.

Voiko autolla ajaa pitkää matkaa öljynpaineen ja latauksen merkkivalon palaessa? Osaako ko. vikaa kukaan korjata?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos jokin merkkivalo palaa, lähtökohtaisesti se tarkoittaa aina, että ÄLÄ AJA! On aina selvitettävä, mistä valon palaminen johtuu. Öljynpaineen merkkivalon palaminen kertoo lähtökohtaisesti, että voitelu ei toimi. Latausvalon palaminen voi johtua apulaitehihnan katkeamisesta, jolloin jäähdytystä hoitava vesipumppu ei toimi. Nämä asiat pitää tarkastaa ennen kuin ajamista kannattaa edes harkita.

Kysymyksessä lienee jokin auton tietotekniikkaan liittyvä ongelma, mitä ilmeisimmin huonosti johtava liitin. Tuollaisen vian löytäminen on äärimmäisen hankalaa. Auttaisi, jos häiriön ollessa päällä auto kytkettäisiin testeriin, se voisi ehkä siinä tilanteessa joko löytää vian tai antaa viitteitä siitä, mistä on kysymys.

Julkaistu: 1.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.