Tuulilasi

Varaosien saatavuus?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko autonvalmistajilla minkäänlaista velvollisuutta toimittaa valmistamiinsa autoihin varaosia? Kysellessäni -05 valmistettuun Opel Speedsteriini takavaloa sani kuulla valtuutetusta merkkihuollosta, että ei ole eikä valmisteta. Voiko asiaa viedä mitenkään eteenpäin/valittaa, koska nyt autoni ajokelvoton/laiton.

Näytä vastaus

Vastaus:

Normaalisti autonvalmistajilla on velvollisuus toimittaa varaosia kymmenen vuotta automallin valmistuksen päättymisen jälkeen. Tiedustelin asiaa GM:ltä, ja sieltä kerrottiin, että Speedsterin takavalojen osalla on tilapäinen toimituskatkos. Tehdas on vaihtamassa valaisimet valmistavaa alihankkijayritystä.

Ongelma on ikävä, eikä kysyjää varmaan lämmitä, että se ei koske kovin monia.Ei liioin liene houkuttelevaa käydä hakemassa yleismalliset tarvikevalot Biltemasta tai Motonetistä, vaikka ratkaisu olisikin täysin laillinen.

Vanhan kantatilaston mukaan Suomessa oli joku vuosi sitten rekisterissä kolme vuosimallin 2005 Speedsteriä. Lisäksi vuoden 2001 autoja oli neljä. Kaikkiaan meillä on ollut siis Suomen kilvissä seitsemän kappaletta noita Lotus Eliseen perustuvia ja Lotuksen valmistamia urheiluautoja. Tehtaan sisäinen nimitys mallille on Lotus type 116, siitä siis kysyjän nimimerkki.

Autoa valmistettiin myös Vauxhall-merkkisenä, silloin sen mallinimi oli VX 220. Alussa keskimoottorisen auton voimanlähteenä oli 2,2-litrainen 108 kW (147 hv) tehoinen Zafirasta, B-mallin Vectrasta ja G-mallin Astrasta tuttu nelosmoottori. Tarjolla oli myös kaksilitrainen turbomoottori, jonka teho oli 147 kW (200 hv). Tämä sai vain 112 cm korkeanja 930 kg painavan auton kulkemaan rajusti. Sataseen se kiihtyi 4,7 sekunnissa, huippua löytyi 243 km/h.

Opelin tarkoitus oli valmistuttaa Speedstereitä 10 000 kappaletta, mutta kysyntä ei vastannut odotuksia, ja valmistusmääräksi jäi 7 996 kappaletta. Valmistus alkoi vuoden 2000 keväällä, ja viimeinen Speedster valmistettiin 21.6.2005.

Kysyjällä on siis hieno ja harvinainen auto, josta kannattaa pitää hyvää huolta. Toivottavasti takavalo-ongelmaankin löytyy pian ratkaisu.

Kuva Speedsterin perävaloista löytyy tuolta: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Speedster_Turbo_2.JPG

Julkaistu: 11.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.