Tuulilasi

Vapaalle vai ei

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuinka automaattivaihteisella autolla kannattaa olla pysähdyksissä esim. liikennevaloissa? Annetaanko olla “vaihde” päällä vai vapaalla? Auto kuitenkin pyrkii rullaamaan eteenpäin/taaksepäin. Onko jotakin aikaa milloin viimeistään kannattaa vaihtaa vapaalle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Eikös se automaatti ole hankittu sen takia, kun ei tykätä heilutella koko ajan vaihdekeppiä? Antaa sen vaihteen olla D-asennossa. Automaatin hyviin puoliin kuuluu pyrkimys ryömimiseen, eli autoa on pidettävä jarrulla paikoillaan. Se on hyvä keino pakottaa kuski pitämään jalkansa jarrulla ja auto jarrun avulla paikoillaan. Näin vältytään auton rullaamiselta vahingossa karkuun.

Toki jos on tiedossa pitkä pysähdys, silloin kannattaa siirtää vaihdevalitsin D-asentoon ja myös sammuttaa moottori, mutta normaalisti tuosta ei tule niin paljon säästöä, että sillä olisi mitään merkitystä.

KORJAUS

Siis tietenkin P-asentoon! Silloin auto pysyy paikoillaan ilman jarrua.

Julkaistu: 30.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.