Tuulilasi

Valoa pimeyteeen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten saisin parhaan valotehon syksyn pimeyteen.? Ilmeisesti wattimäärän lisääminen ei kannata kun umpiot ei kestä? Polttimotkin H7 tuntuu palavan vähintään vuosittain.

Näytä vastaus

Vastaus:

Joo, ylitehoisia polttimoita ei kannata laittaa. Niiden tuoma lisä valotehoon on perin vähäinen. Usein niissä on vähemmän tehoa kuin on luvattu, ja lisäteho tarkoittaa myös rajumpaa kuumenemista, mikä voi vaurioittaa umpioita.

Ksenonvaloillahan sitä valoa tulee enemmän, mutta niihin vaihtaminen tulee aika kalliiksi varsinkin jos sen tekee laillisesti. Niiden kanssa näet pitää olla ajovaloille automaattinen korkeussäätö, ja se maksaa. Myynnisssä on myös laittomia valosarjoja, joilla halogeenipolttimoiden tilalle voidaan asentaa ksenonpolttimo. Niiden käytöstä voi saada sakon ja joutua katsastamaan auton laillisilla valoilla.

Lisäkaukovaloillahan toki saa paljon valoa, ja koska nykyisin kaukovalojen vertailuluku saa olla yhteensä 100, autoon voi asentaa hyvinkin tehokkaat lisäkaukovalot. Niissä vain on se ongelma, että eteläisessä Suomessa kaukovaloja ei normaaleihin liikkumisaikoihin oikein paljon voi käyttää, koska vastaantulijoita on liikaa.

Julkaistu: 7.10.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.