Tuulilasi

Vakiorenkaita pienempien ja vahempien renkaiden laittaminen saattaa olla ongelmallista

Vakiorenkaita pienempien ja vahempien renkaiden laittaminen saattaa olla ongelmallista

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on VW Golf -07, jossa vakiorenkaat ovat 195/65R15. Voiko tuossa autossa käyttää talvirenkaina 2000-mallin Golfin renkaita, jotka ovat 175/80 R14? Sopivatko vanteet?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jaa-a, asia ei selviä kokeilematta. Käytettävissäni ei ole niin tarkkoja teknisiä tietoja noista IV- ja V-mallin Golfeista, että asiat sieltä selviäisivät.

Ensimmäiseksi kannattaa laskea pyöränpultit. Muistelen, että jossakin vaiheessa Golfin pyörät olivat neljällä pultilla kiinni. Nykyisin ne lienevät viidellä. Jos pulttimäärä on sama, sitten kannattaa tutkia vanteiden merkintöjä. Jos ET-lukema eli pyörän keskilinjan ja vanteen kiinnitystason välinen etäisyys on molemmilla vanteilla lähes sama, homma saattaisi onnistuakin, kunhan pultinreiät ovat saman suuruisella kehällä.

Tämän selvittämiseksi kannattaa ruuvata toinen etupyörä irti ja sovittaa pyörää siihen. Jos pyörä menee paikoilleen ja pultit sopivat reikiin, niin pyörä kannattaa ruuvata kiinni. Sitten pitää tutkia, pääseekö pyörä pyörimään vapaasti. Vanne ei saa ottaa kiinni jarrusatulaan tai muuallekaan, väliin pitää jäädä selvä rako. Kapeampi rengas tuskin olisikaan ottamassa mihinkään kiinni.

Tämä on se todennäköisin kompastuskohta. Uusissa autoissa käytetään suurempia jarruja, koska suurempien vanteiden käyttö tekee sen mahdolliseksi. Niinpä voi olla, että 14-tuumainen vanne ei jarrujen takia sovi. Tämä on kuitenkin hyvin helppo todeta. Jos jarrut ovat liian suuret, pyörä ei yleensä mene edes lähelle oikeaa paikkaansa.

Jos pyörä mahtuu ongelmitta pyörimään kaikissa asennoissa, homma on sillä selvä. Jos vanteen koko muuttuu enintään 26 mm ja renkaan leveys poikkeaa alkuperäisestä enintään 30 mm, muutoskatsastusta ei tarvita.

Julkaistu: 5.9.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.