Tuulilasi

vajaata kaistaa

Tapio Ketonen

Kysymys:

mitenkäs se meneekään kaistajako: tielinjaan on maalattu kaistamerkinnät, mutta sivuun aurattu lumipenkka peittää oikean puoleisesta kaistasta osan.  Pitääkö noudattaa tiemerkintää vai jatkuuko ‘aina’ oikea kaista vasemman kustannuksella.

Näytä vastaus

Vastaus:

Enpä osaa aivan varmasti sanoa, enkä tiedä, onko asia jo ratkaistu korkeimmassa oikeudessa. Pahaa kuitenkin pelkään, että jos kolisee, sitten haetaan puhalluslamppu ja katsotaan, missä ne kaistaviivat oikein kulkevat. Kannattaa siis noudattaa erityistä varovaisuutta.

Tähän kannustaa myös tieliikennelain  21 §, joka sanoo näin:

Ajoneuvon siirtäminen sivusuunnassa

Kuljettaja saa lähteä liikkeelle tien reunasta, vaihtaa ajokaistaa tai muuten siirtää ajoneuvoa sivusuunnassa vain, milloin se voi tapahtua vaaratta ja muita tarpeettomasti estämättä.

Tulkitsisin tämän niin, että jos ajan oikealla kaistalla, ja se kaista kapenee tai päättyy, joudun vaihtamaan kaistaa. Tällöin em. pykälä koskee minua, eli olen väistämisvelvollinen.

Julkaistu: 12.1.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.