Tuulilasi

vaihtoehto moottorit

Tapio Ketonen

Kysymys:

parivuotta sitten moottori lehdessä oli esittely paineilmalla toimivasta moottorista ja discovery kanavalla uuditunut höyrymoottor (en löytänyt netistä tarkempia tietoja) vaihto ja sopisi veneisiin, autohin, ym. oisko näistä sähköautojen rinnalle pienipäästöisia moottoreita?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei ole. Siirtyminen hevosvetoon on paineilmamoottoria realistisempi ratkaisu maantieliikenteeseen. Päästöongelmansa toki on siinäkin.

Höyrymoottori on toki hyvä ratkaisu, mutta siinäkin on yksi ongelma. Millä se höyry saadaan aikaan? Jos käytetään koivuhalkoja, fossiiliset hiilidioksidipäästöt ovat poissa, mutta hiukkasia ja häkää niistäkin syntyy.

Sähkö on auton käyttövoimaksi erinomainen ratkaisu, kunhan ratkaistaan, miten sitä toimitetaan käytettäväksi. Vetyä käyttävä polttokenno on niitä siisteimpiä, mutta taitaa vieläkin olla hinnan kiroissa. Toinen ongelma on vedyn jakelu. Akkutekniikka on kehittynyt viime vuosina tuntuvasti, mutta sielläkin hinta asettaa rajoja. Myös akkujen painon suhde varastoituun energiamäärään on kaikesta kehityksestä huolimatta edelleen epäedullinen.

Julkaistu: 10.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.