Tuulilasi

Vaihteiston öljynvaihdosta ei ole ainakaan haittaa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Auto Renault Clio -99 1.4 RN ajettu 89tkm. Eilen ostettu vaimolle. Kakkosvaihdetta on vaikeata saada silmään kun vaihtaa alaspäin. Muutenkin laatikko tuntuu vähän jäykältä, mutta kakkosvaihde on todella jäykkä eikä tahdo mennä paikoilleen.

Mistä voisi johtua? Mitä toimenpiteitä vaatii? Laatikon öljynvaihdosta ei ole tietoa.

Auttaisiko pelkkä laatikon öljynvaihto vai onko kyseessä pahempikin ongelma?

Näytä vastaus

Vastaus:

Öljynvaihdosta ei ole koskaan haittaa, ja määräkin on niiin pieni, ettei se vei konkurssiin.

Ei nyt heti lähdetä maalaamaan pirua seinälle eli epäilemään vaihteistovikaa. En tunne Clion vaihteensiirtomekanismia, mutta eiköhän siinäkin käytetä vaijereita. Niinpä voisi olla parasta ensiksi tarkastaa, että vaijerit ovat oikeissa säädöissä. Jos kepin poikittainen liike ei viekään vipuja aivan oikeaan asentoon, silloin vaihteen kytkeytyminen voi olla hankalaa. Vaijerien ja vipujen voitelustakin saattaisi olla apua.

Mutta jos auto on tosiaan hiljakkoin ostettu, niin viepä se takaisin myyjäliikkeeseen ja pyydä laittamaan kuntoon. Mitäpä noiden kanssa kannattaa itse ryhtyä taistelemaan. Sitä vartenhan se kuluttajansuojalaki on olemassa.

Julkaistu: 16.7.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.