
Kysymys:
Olen 68-vuotias ja käyttänyt yli 15 vuotta hormonikorvaushoitona Activelle 1 mg / 0,5 mg. Olen taas kerran yrittänyt lopettaa käytön asteittain siten, että otan sitä vain joka toinen päivä. Pari viikkoa menee hyvin, mutta sitten alkavat yövalvominen ja kuumat aallot. Nyt olen pari kuukautta taas sietänyt niitä. Helpottaako tämä ajan myötä vai onko parempi palata annostukseen 1 tabl./pv, jolloin olo normalisoituisi? Tiedän riskit, mutta hankalaa olo on näinkin, varsinkin kun pinna kiristyy pienistäkin vastoinkäymisistä.

Vastaus:
Vaihdevuosien hormonikorvaushoidon aloituksen yhteydessä kartoitetaan aina yksilöllinen tilanne, jossa huomioidaan yleinen terveydentila, säännölliset lääkitykset ja mahdolliset vasta-aiheet hormonihoidon aloitukselle.
Hoidon aloitukselle tulee olla selkeä syy eli oire, josta potilas kärsii. Oireita ovat yleisimmin kuumat aallot ja hikoilu, unihäiriöt sekä alakuloisuus tai ärtyneisyys.
Myös limakalvojen kuivuminen on hyvin tavanomainen vaiva. Sen hoitoon löytyy helposti turvallisia paikallishoitovalmisteita, joita saa käsikauppalääkkeinä.
Tärkeää olisi myös poissulkea muut mahdolliset syyt oireiden takana. Uniapnea, kilpirauhasen toimintahäiriöt, diabetes ja esimerkiksi stressi tai masennus voivat aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin vaihdevuodet.
Yleisin naisia hormonihoidossa huolettava riski on rintasyöpäriskin kohoaminen. Riski kasvaa suhteessa annoksen vahvuuteen ja hoidon kestoon. Minkä tahansa sairastumisen taustalla on yleensä kolme tekijää: perintötekijät, elämäntavat ja sattuma. Näistä emme voi hallita kuin elämäntapojamme.
Rintasyöpäriskiä lisäävät hormonihoitoa huomattavasti enemmän merkittävä ylipaino, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö sekä vähäinen liikunta. Muutoin voimme pitää huolta, että käymme tarkastuksissa, osallistumme joukkoseulontoihin ja noudatamme hoitavan lääkärin ohjeita muusta seurannasta.
Veritukoksen riski kasvaa iän myötä
Meillä kaikilla kasvaa iän myötä myös veritukoksen riski. Tämä asia onkin syytä muistaa säännöllisissä tarkastuksissa, erityisesti kun lääkitys on jatkunut pitkään. Uusia tukosriskiä kasvattavia tekijöitä voi ilmaantua iän myötä. On tutkittu, olisiko hormonihoito hyvä lopettaa vähitellen annosta laskien vai kertalaakista. Tavoilla ei kuitenkaan ole lääketieteellisesti katsoen eroa, vaan kyse on enemmänkin siitä, mikä sopii itse kullekin parhaiten. Yleensä oireita saattaa esiintyä pian lopetuksen jälkeen, mutta niillä on taipumus hiipua vähitellen pois.
Arvioiden mukaan kuitenkin noin 10 prosenttia seitsemänkymppisistä naisista kärsii yhä häiritsevistä vaihdevuosioireista. Jos hoidon aloittaa useamman viikon jälkeen uudelleen, siihen liittyy ensimmäisten kuukausien ajan kohonnut laskimotukoksen riski, kuten aina aloituksessa. Riski ei myöskään poistu ajan mittaan, vaan nousee kaikilla iän myötä.
Moni nainen kokee syyllisyyttä tai huonommuutta hormonikorvaushoidon käytöstä varsinkin, jos se jatkuu vuosia. Käyttämäsi annos on kuitenkin melko pieni, ja voimakkaana palaavista oireista päätellen hoidolle on tarvetta. Kyseiset oireet laskevat elämänlaatua. Oletan, että sinulla on oma hoitava gynekologi, koska hoitoa on jatkettu näinkin pitkään. Voit varmasti luottaa hänen arvioonsa tilanteessasi.
Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Jatta Rautkorpi, naistentaudit
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiedeVoit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.