Apu

Onko vaihdevuosioireisiin mitään muuta toimivaa lääkitystä kuin estrogeeni? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAOP
Julkaistu: 12.8.2021

Kysymys:

Olen 55-vuotias nainen ja kärsin todella voimakkaista vaihdevuosioireista, etenkin kuumista aalloista. En kuitenkaan halua käyttää estrogeenilääkitystä rintasyöpäriskin vuoksi. Onko vaihdevuosioireisiin olemassa muuta kuin estrogeeni­lääkitystä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tutkimusten mukaan tehokkain hoito vaihdevuosioireisiin on estrogeenikorvaushoito. Tämän vuoksi se on ensisijainen hoito niille, joilla ei ole sille estettä.

Vaikka rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, suurin osa naisista ei koskaan sairastu rintasyöpään. Rintasyövän riskiä ­nostaa hormonikorvaushoitoa enemmän esimerkiksi merkittävä ylipaino, liikkumattomuus, tupakointi ja runsas alkoholin käyttö sekä suvun syöpäalttius. Riskiä pienentävät liikunta, synnytykseen johtaneet raskaudet sekä imetys. Estrogeeni ei ole karsinogeeninen eli se ei aiheuta syöpää. Sillä on myös positiivisia terveysvaikutuksia, kuten luuston vahvistaminen. Oikeassa vaiheessa aloitettuna hormonihoito suojaa naisen sydäntä ja verisuonia. Tulee myös muistaa, että jotkin sairaudet aiheuttavat hikoilua, kuten kilpirauhasen toimintahäiriöt, uniapnea, tyypin 2 diabetes ja jotkin keuhkosairaudet.

Vanhan ajan vaihtoehto estrogeenihoidolle on ergotamiinivalmiste, jota valmistetaan edelleen osassa apteekkeja lääkärin erityisellä ­valmistusohjeen sisältävällä reseptillä.

Vaihtoehtoja estrogeenihoidolle on olemassa ja niitä voi kokeilla, vaikkei lääketieteellistä syytä olisikaan. Niiden huono puoli on heikompi teho oireisiin ja sivuvaikutusten runsaus. Mielialalääkkeistä SSRI/SNRI-valmisteet voivat helpottaa hikoilua ja nukkumista ja nostaa kipukynnystä. Vaihdevuosioireiden hoidossa riittää usein pienempi annos kuin mielialaongelmissa.

Vanhan ajan vaihtoehto estrogeenihoidolle on ergotamiinivalmiste, jota valmistetaan edelleen osassa apteekkeja lääkärin erityisellä ­valmistusohjeen sisältävällä reseptillä. Se sisältää ergotamiinin lisäksi belladonna-­alkaloideja (atropiinia) ja fenobarbitaalia. Tämä helpottaa joillakin hikoilua ja on väsyttävä lääke, mutta aiheuttaa usein sivuvaikutuksia, eikä sovi yhteen rintasyövän hormonihoito tamoksifeenin kanssa. Epilepsialääke gabapentiiniä käytetään myös joskus vaihdevuosioireiden lievittämiseen. Se tehoaa parhaiten hikoiluun, ja sillä on myös kipukynnystä nostava ­vaikutus, jos oireena on myös nivel- tai lihassärkyä.

Luontaistuotevalmisteista soija­valmisteita, tähkäkimikin juuriuutetta ja puna-apilaa on tutkittu jonkin verran. Varmaa tieteellistä näyttöä ei niistä ole. Niitä ei suositella rintasyövän sairastaneille, joten jotakin tehoa niissä varmaankin on. Luontaistuotteita käyttäessä tulee huomioida niiden vaikutus muihin ­käytössä oleviin lääkityksiin.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.●

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.