Tuulilasi

vaihde ei kytkeydy

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei,

Mikä voi olla syynä kun manuaalivaihteisen Skodan 5. vaihteen kytkeytymisessä on satunnaisia ongelmia?  Vaihdekeppiä ei siis saa yksinkertaisesti työnnettyä viitoselle. Kun ongelma koittaa, vitosen saa kytkettyä vasta sitten kun kytkimen on nostanut vaihde vapaalla välillä ylös.  5. vaihdetta ei  siis saa päälle vaikka välissä vaihteen vaihtaisi esim. takaisin neloselle ja yrittäisi vitosta uudelleen.

Ongelman tekee mielenkiintoiseksi että se täysin satunnainen. Yleensä vitonenkin  kytkeytyy täysin normaalisti. Auto on ollut uudesta asti omistuksessamme ja ongelma on nyt aivan tuore. Mittarissa on reilut 100 tkm ja takuuaika on jo päättynyt pari vuotta sitten. Kytkintä ja vaihteita on aina käytetty asiallisesti ja auto huollettu merkkihuollossa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mitä ilmeisimmin ongelma ratkeaa pienellä säädöllä. Vaihdekepin liike siirretään vaihteistoon kahdella vaijerilla. Toinen välittää kepin pitkittäisen ja toinen poikittaisen liikkeen. Todennäköisesti poikittaista liikettä välittävän vaijerin liike viitosen kytkeytymistasolle jää hivenen vajaaksi. Joskus vaihde luiskahtaa päälle, joskus liike törmää lukituksiin, jotka estävät painamasta kahta vaihdetta yhtaikaa päälle.

Osaava asentaja korjaa ongelman muutamassa minuutissa:En tunne Skodan vaihteensiirtoa, mutta olen korjannut vastaavan vian Mondeon vaihteensiirrosta pihalla. Oli pakko, kun auto oli pysäköity keula seinää vasten, eikä pakkia saanut päälle. Vaiva parani, kun käänsin säätöruuvia hieman yli kierroksen.

Julkaistu: 25.5.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.