Apu

Sydänvaivat: Säikähdin niin, että sydän tuntui tulevan rinnasta ulos – Voiko säikähdykseen kuolla? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 30.5.2021

Kysymys:

Voiko säikähtämiseen kuolla? Asun kerrostalossa, jossa on huono äänieristys. Kun olin illalla nukahtamassa, yläkerrassa tiputettiin pääni yläpuolelle esine, josta lähti ­voimakas särähtävä ääni. Säikähdin pahoin, ja sydän hakkasi kovasti. Tuntui, että se tulee ulos rinnasta. Lääkäri on joskus sanonut, että mitraaliläppä vähän roiskii verta. Puoli vuotta sitten sydämenlyönnit kuuluivat voimakkaasti, ja silloin myös keuhkojani kuunneltiin. Olen 80-vuotias nainen enkä käytä lääkkeitä. Otan päivittäin D-vitamiinia, kalkkia ja Piimaxia. Voitelen polviani Voltarenilla tarvittaessa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Muistan lapsuudesta Säkkisäikyttäjän. Monesta muistettiin varoittaa, vaikka sotien jälkeisinä aikoina lapset saivatkin tehdä keskenään asioita, jotka kouristaisivat nykymussukoiden vanhempia jo pelkän ajatuksen tasolla. Hämmästyttävän moni meistä ­kuitenkin selviytyi aikuisuuteen saakka.

Säikyttäminen todentui hieman uskaliaaksi toimenpiteeksi. Kokemuksenvaraisesti kansan suussa levisi tarinoita, joiden mukaan nuorikin henkilö oli saattanut kuolla kertalaakista järkytykseen. Nykyään tiedämme, että se on onnettomissa olosuhteissa mahdollista. Opiskeluhistoriani hohdokkaimpana sairauden nimenä pidän Romano-Wardin oireyhtymää ja sen joskus laukaisemaa kääntyvien kärkien takykardiaa. Siinä on viimeisen päälle komea käsite.

Sydänfilmi (EKG) rekisteröi sydämen sähköistä toimintaa. Siitä voidaan viivoittimella mitata sähköisten potentiaalien paperille raapustamia heilahduksia ja niiden kestoa. QT-aika kuvaa sydämen repolarisaatiovaihetta, jossa solukalvon sisäosan positiivinen varaus palautuu negatiiviseksi.

Jos QT on pitkä, puhutaan pitkän QT:n oireyhtymästä (LQTS), joka voi altistaa vakaville rytmihäiriöille. Oireyhtymä juontuu geenivirheen aiheuttamasta rakennepoikkeavuudesta sydämessä. ­Pitkää QT-aikaa aiheuttavat muutamat lääkkeet ja elektrolyyttihäiriöt. Sydän­taudit altistavat QT-ajan pitenemiselle.

"Näytät reagoivan säikähdykseen normaalin pelko- ja pakorektion mukaisesti ja vaarattomasti. Silloin sydämen kuuluukin takoa rajusti verta lihasten käyttöön, mikä vertautuu Räikkösen autoon punaisten valojen vaihtuessa vihreiksi."

LQTS ilmenee äkillisinä tajuttomuuskohtauksina ja rytmihäiriötuntemuksina. Tajunnan häiriö aiheutuu kääntyvien kärkien kammiotakykardiasta (kammioperäinen nopea rytmi), johon liittyy huomattava kammiovärinän ja äkkikuoleman vaara. Kohtaukseen voi liittyä epilepsiaa muistuttavaa kouristelua (Pekka Raatikainen). Oireet voivat alkaa jo ensimmäisellä ikävuodella, ja ne yleistyvät koulu­iässä. Tyypillisiä altisteita ovat äkillinen fyysinen rasitus, voimakas tunnekuohu ja ­säikähtäminen.

LQTS:n yleisin muoto on Romano-Wardin oireyhtymä (noin yhdellä 3 000:sta), joka periytyy autosomissa (ei sukusolu) vallitsevasti. Aiheuttajageenien mukaisia alamuotoja tunnetaan ainakin 15. Molekyyligeneettinen analyysi on aiheellinen, kun kliinisin perustein epäillään perinnöllistä LQTS:aa. Verinäyte dna:n tutkimiseksi otetaan henkilöstä, jolla taudin epäily on vahvin. Lääkityksenä käytetään beetasalpaajia ja tahdistinta.

Näytät reagoivan säikähdykseen normaalin pelko- ja pakorektion mukaisesti ja vaarattomasti. Silloin sydämen kuuluukin takoa rajusti verta lihasten käyttöön, mikä vertautuu Räikkösen autoon punaisten valojen vaihtuessa vihreiksi. Mitraaliläpässä esiintyy usein harmittomia vuotoja. Kaiken kaikkiaan näytät toimivan normaalisti. Äkkikuolemaa ei ole odotettavissa ainakaan säikähdyksen aiheuttamana.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.