Tuulilasi

Uuuden auton polttoaineen kulutus/ e10

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ilmoitetaanko uusien autojen polttoaineen kulutus sekä co2 päästöt 95 bensiinillä missä ei ole etanolia, jolloin todellinen kulutus 95e10 bensalla voi olla huomattavasti ilmoitettua korkeampi. Entä kuinka 95e10 vaikuttaa auton co2 päästöihin verrattuna 95 bensiiniin

Näytä vastaus

Vastaus:

Viralliset kulutuslukemat mitataan käyttäen normissa tarkoin määriteltyä polttoainetta. Sen koostumusta en tunne, mutta ainakaan sitä ei saa mistään huoltoasemalta. Epäilisin vahvasti, että testipolttoaine ei sisällä etanolia.

Päästöihin etanolipitoisuudella ei ole merkittävää vaikutusta. Periaatteessa etanoli lisää polttonesteen happipitoisuutta, joten palamisen pitäisi olla aavistuksen puhtaampaa. Bensiinimoottorin seossäätöjärjestelmä ja katalysaattori huolehtivat kuitenkin, että pakokaasut poltetaan katalysaattorissa puhtaiksi, joten päästöissä ei ole havaittavaa eroa, ajetaan sitten 5 tai 10 % etanolia sisältävällä bensalla.

Julkaistu: 29.1.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.