Tuulilasi

Uusi auto savuttaa moottorin kyljestä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Terveiset Chiilesta, Ostin pari kuukautta sitten Opel Vectra 1.9 CDTI AT 0-km. olen ajanu 4000 km ja autossa on kumma ongelma joka on ilmaantunut aina silloin talloin, maantiella, kaupungissa, saattaa tapahtua missa vaan eika ole erikoisia olosuhteita, vika on seuraava:

Jostain syysta moottorin kulutus kasvaa kolmenkertaiseksi ja moottorin voima katoaa ja joka kerta olen pysayttanyt auton ja tyhjakaynti on hieman korkeammilla kierroksilla kuin normaalisti ja moottorin aani on ihan eri kuin normaalisti dieseli, ja tyhjakaynnilla tulee pakokaasua ulos jostain moottori tilasta vasemmalta puolelta ( edesta katsottuna ).

Huomasin ensiksi ongelman juuri siita savusta joka tulee moottori tilasta… sammutan moottorin ja pistan moottorin valittomasti uudestaan kayntiin ja ongelma on ohi….

kysymys: 1. mista tama voi johtua? ei varmaankaan moottorissa ole vikaa… 2. mista se savu voi tulla moottorista ulos kun on se ongelma tilanne? ( esimerkki kulutuksesta; normaalisti 0.7-0.9 l/tunti tyhjakaynnilla, ja kun moottorissa on tuo ongelma, kulutus nayttaa 4 -4.5 l/ tunti, ajossa esim. maantiella normaali on 20 km /litra ja ongelmatilanteessa 7 -8 km/litra).

Jossain on mätää, mutta missä?

Toivoisin pikaista palautusta koska tassa maassa ei ole varmaan yli 10 kpl naita autoja, joten huoltopalvelus naille autoille ei ole kovin hyva…

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikea sanoa mitään tarkkaa, koska ei ole käsissä edes ehjää Vectraa tuolla Fiatin koneella. Arvelisin kuitenkin, että ongelma liittyy pakokaasujen takaisinkierrätyksen toimintaan. Jos pakokaasuja päästetään liikaa takaisin imuilman joukkoon, silloin ruiskutusohjaus ilmeisesti yrittää pitää tehot nrmaaleina lisäämällä syöttöä. Tämä tietenkin nostaa kulutusta.

Toinen vaihtoehto on, että takaisinkierrätystä säätelevä venttiili toimii jotenkin väärin, ja kun moottorinohjaus havaitsee virhetilanteen, moottori kytkeytyy jonkinlaiselle “limp-modelle”, joka on tarkoitettu mahdollistamaan auton vieminen ajamalla korjaamolle. Tällöin kulutus voi olla mitä tahansa.

Tuo savu on kyllä merkki siitä, että jossakin on vikaa. Jokin asiaan liittyvä letku tai putki voi olla irti tai poikki. Moottorista saa tulla ulos savua vain pakoputken kautta. Ei muuta kuin auto merkkiliikkeeseen takuukorjaukseen.

Julkaistu: 25.7.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.