Tuulilasi

Uudessa Mondeossa vähemmän vääntöä alhaisilla kierroksilla

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on Ford Mondeo Sportback 1.8 110 hv vm 2005. Olen tilannut Mondeo Titanium 2.0 145 hv. Mihin aiemmin hyväksi ja sitkeäksikin mainostettu 2.0 L, moottorin vääntö on kadonnut alakierroksilla? Uudempien saastemääräysten täyttäminenkö vei väännöt? Painon lisäys ei voi vaikuttaa niin paljoa. Löytyykö lastuista apua? Mistä ja takuut, hinta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Uuden Mondeon moitittu hengettömyys johtunee suuremmasta painosta. En ole vertaillut vanhan ja uuden voimansiirron välityksiä, mutta yleensä pitempien välitysten käyttö vie yllättävän paljon puhtia pois alakierroksilta.

Lastuista ei ahtamattomaan moottoriin lisävääntöä löydy ainakaan niin paljon, että sijoitetulle rahalle saisi kunnon vastinetta. Auton takuu nimenomaan kieltää muualta kuin merkkiorganisaatiolta hankittujen viritysosien käytön.

Jos näiden osien myyjä ottaa takuuvastuun itselleen ja firman rahkeet riittävät, niin sitten on takuuta, muuten ei. Osista pitää myös tulla kaupan mukana todistukset, joissa vakuutetaan, että auto muutettunakin täyttää voimassa olevat päästövaatimukset. Periaatteessa auto myös pitäisi lastuvirityksen jälkeen viedä muutoskatsastukseen.

Lastuvirityksessä siis raha menee köytännössä hukkaan. Parempi ratkaisu on opetella vaihteiden käyttöä ja ajaa kovemmilla kierroksilla. Kyllä silloin sitä potkuakin löytyy!

Julkaistu: 13.8.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.