Tuulilasi

Uuden Ladan hankinta?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei

Olemme perheeseen hankkimassa kakkosautoa, ja autoilusta innostuneena minua kiinnostavat merkit, jotka ovat harvinaisia. Niinpä mieleeni muistui 1970- ja 1980-luvulta suositut kantti-Ladat, joita saa itärajan takaa vieläkin uutena. Osaisitko ottaa kantaa, voiko sellaisen tuoda Suomeen uutena ja rekisteröidä, onko mitään estettä auton tuomiselle uutena? Minulla on käsitys, että jos autoa tuodaan johonkin EU-maahan ja se on tyyppihyväksytty EU-maassa, niin tuominen olisi sallittua. Samalla voisin tiedustella, pitääkö tämä uskomukseni paikkaansa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Huh, taidat olla melkoinen masokisti!

Valitettavasti tai onneksi, ihan kuinka vain, tehdasuutta kantti-Ladaa ei enää saa Suomessa eikä muuallakaan EU:ssa rekisteriin käytännössä millään keinolla. Ajoneuvomääräykset ovat vuosien mittaan tiukentuneet, ja takavetoisten Ladojen tekniikkaa ei enää aikoihin ole päivitetty vastaamaan uusia EU-vaatimuksia. Niinpä Ladalla ei ole vuosiin ollut voimassa olevaa EY-tyyppihyväksyntää.

Siinä olet oikeassa, että jos autolla on voimassaoleva EY-tyyppihyväksyntä, se on pakko hyväksyä rekisteriin myös Suomessa. Tämä ei kuitenkaan koske esimerkiksi yksittäis- tai piensarjahyväksynnän perusteella joihinkin maihin rekisteröityjä autoja, kyseessä pitää olla täysi EY-tyyppihyväksyntä.

Julkaistu: 6.11.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.