Tuulilasi

Uuden autonavaimen tilaaminen usein kallista

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko kadonneen autonavaimen tilalle hankalaa saada uutta? Mitä edellyttää ja kustannukset?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos vara-avain on tallessa, sen sekä rekisteröintitodistuksen kanssa vain autoliikkeen varaosatiskille. Riippuu automerkistä, miten hankalaa uuden saaminen on. Joillakin on avainaihioita varastossa. Metalliseen avaimeen jyrsitään oikeat muodot, ja ajonesto sekä keskuslukituksen kauko-ohjain ohjelmoidaan korjaamon testerillä. Aika usein avain joudutaan kuitenkin tilaamaan tehtaalta tai keskusvarastosta.

Jos mallikappalettakaan ei ole, silloin avaimen sarjoitus joudutaan selvittämään tehtaalta. Tässäkin tarvitaan rekisteröintitodistusta, ja autoliike haluaa varmaan myös varmistua tilaajan henkilöllisyydestä. Joskus takavuosina varkaat teettivät autoon alustanumeron perusteella uuden avaimen, ja auton vieminen sujui ketterästi. Niinpä nykyisin avaimen tiedot eivät enää löydy varaosamyynnin koneelta.

Tehtaalta tilaaminen vaatii aina jonkin verran aikaa. Ajonestolla ja kaukosäätimellä varustettu avain on aika kallis, joten useampi satanen siihen hommaan helposti menee.

Julkaistu: 7.9.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.