Tuulilasi

Uuden auton luovutushuolto

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä uudelle autolle tehdään luovutushuollossa? Irrotetaan suojamuovit maalipinnasta, kuljetustuet jousista, pestään, asennetaan mahdolliset sähkökäyttöiset moottorin- ja/tai sisätilanlämmittimet. Valot suunnataan myös. Moottorin nesteiden oikeat täyttötasot tarkistettaneen. Rengaspaineet. Pyöränkulmia ei taideta tarkistaa, olisiko syytä teetättää kulmien mittaus, vai ovatko ne tehtaan ja kuljetuksen jäljiltä “oikeat”?

Ostajan kannattaa katsoa, että auto on ulkoisesti ja “sisäisesti” ehjä, onko jotain speciaalia, mihin on hyvä kiinnittää huomiota?

Ja minkälainen tapahtuma uuden auton luovutustilaisuus yleisesti ottaen on? (Vaihtelee tietysti merkeittäin). Kahvia, kakkua, pieniä lahjoja, kuvien ottamista? Mielestäni liikkeiden kannattaisi toden teolla panostaa siihen, että asiakkaalle jäisi luovutuspäivästä erittäin positiivinen mielikuva – jos tässä onnistutaan, voi hyvinkin olla, että seuraavakin uusi auto ostetaan samasta liikkeestä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Suunnilleen noihan se maahantuontihuolto menee. Se tehdään joko maahantuojan erityisissä maahantuontihuoltoon varatuissa tiloissa tai sitten alihankkijalla. Hyvin suuri osa uusista autoista käydään läpi S.E. Mäkisen terminaalissa Vantaalla. Tehdään noita maahantuontihuoltoja toki muuallakin.

Nuo lämmitinasenukset ja muut erikoistyöt, esimerkiksi pakettiautojen vaneroinnit, tehdään tilauksesta ja usein juuri tuolla Mäkisen trminaalissa. Systemaattisesti kaikille autoille tehtäviö töitä tehdään mahdollisimman vähän, koska ne lisäävät kustannuksia. Pyöräkulmat jätetään tarkastamatta, niidenhän pitäisi olla kunnossa tehtaan jäljiltä.

Viimeinen silaus annetaan myyjäliikkeessä. Pesu, öljyjen ja ilmanpaineiden tarkastus pitäisi tehdä tässä vaiheessa. Myyjällä on kokemusta lopputarkastukseen, asiakkaan pitäisi saad virheetön auto.

Luovutusrituaalit vaihtelevat. Kun esimerkiksi Tuulilasi hankkii uuden auton Kestotestiin, ei siinä kakkukahveja tai muita suuria rituaaleja kaivata, Esimerkiksi minä olen noita noutanut yli 30 vuoden aikana niin monta, etten osaa lukumäärää edes arvioida. Tavalliselle perheelle uuden auton osto on merkittävämpi juttu, eikä tosiaan esimerkiksi kuvien ottaminen ole tänä päivänä kovin suuri uhraus. Vuosien päästä ne voisivat olla hieno muisto. Suomessa juodaan yleensäkin paljon kahvia, joten kyllähän kakku- tai edes torttukahvit olisivat paikallaan autokaupan kunniaksi. 

Julkaistu: 30.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.