Tuulilasi

Uuden auton koeajolupa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kun olen pyytänyt autoliikkeistä uusia autoja koeajoon, on minun toisinaan pitänyt allekirjoittaa jonkinlainen ajolupa- tai vakuutuspaperi tietyn euromäärän omavastuineen. Toisinaan minua ei ole pyydetty allekirjoittamaan ko. paperia.

Kysyn seuraavassa ehkä liiankin ilmiselviä asioita. Kysyn kumminkin.

Onko oikeusturvani parempi mahdollisen onnettomuuden tai muun vahingon sattuessa, kun olen allekirjoittanut paperin ennen koeajoa? Taloudellinen vastuuni ilmeisesti rajoittuu kirjattuun omavastuuseen.

Säästääkö autoliike rahaa vaiko vain vaivaa silloin, kun en allekirjoita paperia? Ainakin tunnelma on rennompi ilman byrokratiaa.

Kannattaisiko minun tästä eteenpäin aina pyytää tai vaatia autoliikkeeltä ajoluvan allekirjoittamista ennen koeajoa? Ainakin tunnelma pysysi rennompana mahdollisen vahingon sattuessa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Koeajolupa selkeyttää tilannetta. Sitä kirjoitettaessa lainaaja on yleensä joutunut näyttämään ajokorttinsa, ja luvan kaksoiskappaleessa ovat lainaajan tiedot. Paperissa on yleensä myös mainittu, miten suuri lainaajan omavastuu on vahingon sattuessa. Sinä on myös merkittynä, milloin auto pitää palauttaa.

Taitaa aika paljon riippua vakuutusyhtiöstä, tehdäänkö tuo ajolupa aina vai ei. Asia riippuu myös myyjästä, eli pitääkö hän lainaajaa luotettavana. Vakuutukset toimivat yleensä ilmaan ajolupaakin.

En tiedä, kannattaako sen luvan vaatimnen, ehkäpä. Ainakin kannattaa kysyä omavastuun suuruus etukäteen, ettei se vahingon sattuessa tule yllätyksenä.

Julkaistu: 16.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.