Tuulilasi

UUDEN AUTON ALUSTATAKUU

Tapio Ketonen

Kysymys:

Lisäkysymys kysymykseeni uuden auton alustatakuusta 29.9.2013: Tässä Helkama-Auton vastaus kysymykseeni rengaskoosta ja ET-arvoista:Hei,

Valitettavasti mitään raja-arvoja ei ole antaa. Tehdas toimittaa vanteet autoihin hyväksytyillä mitoilla.

Mikäli autossa käytetään muita, kuin alkuperäisiä vanteita, katkaisee se auton takuun kaikilta asiaan liittyviltä komponenteilta.

Vanteiden myyjäliike vastaa siitä, että kyseiset vanteet autoon sopivat sekä mahdollisissa reklamaatiotapauksissa myös asiasta asiakkaalle päin.

Ystävällisin terveisin,

Skoda Varaosat/ 228Helkama-Auto Oy

Voiko maahantuoja vetäytyä alustatakuusta, jos en osta heiltä renkaita ja vanteita? Muualta saa selvästi halvemmalla ja yhtä hyvää.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lähetin asiasta kysymyksen Helkama-Auton Skoda-tekniikan päällikölle Petri Haapaniemelle. Vastaus oli tällainen:

Mikäli asiakas asentaa autoonsa takuuaikana ns. tarvikevanteet ja tämän jälkeen reklamoi asiaan yhteyksissä olevia asioita esim. ajettavuutta tai alustan osien epänormaalia kulumista jne, voidaan helposti osoittaa että asia on aiheutunut osista, jotka eivät kuulu auton takuun piiriin.

Auton takuuehdoissa on selkeästi mainittuna, että takuunantajalla ei ole vastuuta virheestä, joka aiheutuu ostajan puolella olevasta syystä. Kyseisiä asioita ovat mm. se, että autoon on asennettu varaosia tai tarvikkeita, jotka eivät ole valmistajan hyväksymiä.

Mikäli asiakas haluaa autoonsa vanteet, jotka eivät ole tehtaan hyväksymiä ja tämä aiheuttaa ongelmia, vastuu asiasta on joko tuotteet myyneellä liikkeellä tai henkilöllä, joka on tuotteet autoonsa hyväksynyt asennettavaksi. Sama koskee kaikkia muitakin jälkiasennettavia varusteita. Esimerkkinä mainittakoon, että jos autoon asiakkaan toimesta jälkikäteen asennetussa moottori / polttonestetoimisessa lisälämmittimessä on ongelmia, korvausasia ei kuulu auton maahantuojalle vaan laitteen asentaneelle liikkeelle / laitteen maahantuojalle.

Ystävällisin terveisin

Helkama-Auto Oy, SKODA-tuotetekniikka

Petri Haapaniemi, tekninen päällikkö

Tässä on nyt ollut jonkin verran väärinymmärrystä. Maahantuojan lähtökohta on, että merkkiliikkeen myymät vanteet sopivat varmasti autoon. Niiden leveys on oikea, samoin keskilinjan etäisyys kiinnitystasosta eli offset, josta käytetään myös nimitystä ET. Ja tietenkin myös vanteen keskireikä on oikean kokoinen ja kiinnityspulttien reiät oikeissa kohdissa. Tästähän asiassa on kysymys, vaikka tuon vastauksen kirjoittaja yksinkertaisti asioita liikaa.

On tietenkin selvää, että jos vanteet eivät sovellu autoon, siitä ei kannata vaatia takuukorjausta merkkikorjaamossa, jos vanteet on hakittu muualta. Jos tarvikevanteessa nämä ovat kohdallaan, mitään ongelmia ei ole. Väärä vanteiden ostopaikka ei riitä takuuvaatimuksen torjumisperusteeksi.

En tiedä, mitä olet kysynyt, mutta joka tapauksessa saamasi vastaus on virheellinen. Autolle sopivat vanteen leveydet, rengaskoot ja ET-arvot löytyvät kyllä. Ne ovat esimerkiksi auton CoC- eli vaatimustenmukaisuustodistuksessa, jonka tietoihin maahantuojan huolto-osasto pääsee käsiksi. Rengaskoko ja usein myös ET-arvo on merkitty rekisteröintitodistukseen. Varmasti ne löytyvät myös korjaamoilta, ja todennäköisesti ne löytyvät myös käyttöohjekirjasta. Lisäksi rengasliikkeissä on vannevalmistajien luetteloita, joissanuo arvot ovat. ET on tärkein vanteiden valinnassa tarvittava mitta.

Julkaistu: 10.10.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.