
Kysymys:
Minulla on ollut käytössä kaikenlaisia unilääkkeitä, mutta mikään ei ole toiminut. Sain vähän aikaa sitten mirtatsapiinia nukahtamiseen. En kuitenkaan tunne sen vaikutuksena oikein minkäänlaista väsymystä. Kuinka paljon ennen nukkumaanmenoa lääke kannattaisi ottaa?
Vastaus:
Uni on ravinnon ja liikunnan ohella tärkeä elämän eliksiiri, joten siihen on kiinnitettävä huomiota. Unta häiritsevästä uniapneasta on muodostunut todellinen kansansairaus, jota potee noin 1,5 miljoonaa kansalaista. Unihäiriössä on otettava huomioon lukuisia muuttujia, joita ei ole tässä mahdollista käsitellä. Toivottavasti ongelmaasi on selvitetty riittävästi, sillä lääkitys tulee kyseeseen vain osassa unihäiriöitä.
Jos määrään potilaalle unilääkettä, pyrin käyttämään ensisijaisesti depressio- ja psykoosilääkkeitä sekä antihistamiineja pienin annoksin. Niiden vaikutus perustuu H1-reseptorin eli histamiinireseptorin estoon keskushermostossa. H1-reseptorit pitävät yllä vireyttä. Lääkeannoksen tulee olla mahdollisimman pieni etenkin iäkkäillä. Annoksen suurentaminen ei yleensä tuo lisätehoa.
Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut, että näitä jo kauan markkinoilla olleita lääkkeitä ei ole saatavana riittävän vähän lääkeainetta sisältävinä valmisteina, koska niiden alkuperäiseen käyttötarkoitukseen tarvittiin suurempaa annosta. Lääketeollisuus ei ala valmistaa vanhoista lääkkeistä tabletteja, joissa on pienempi pitoisuus lääkeainetta. Se ei ole kannattavaa patenttien jo umpeuduttua.
Hätä ei ole kuitenkaan tämännäköinen, sillä sopimusvalmistaja-apteekit ovat tulleet apuun. Töysän apteekista saan seuraavia vahvuuksia: Doxepin 3 ja 5 mg, mirtatsapiini 4,5 mg ja ketiapiini 5 ja 12,5 mg. Näiden kaikkien väsyttävä vaikutus perustuu pääosin H1-resptorin salpaukseen. Niitä voi ottaa tarvittaessa tai jatkuvammin ilman merkittäviä haittoja. Lääke tulee ottaa noin kaksi tuntia ennen maatapanoa. Korostan, ettei lääkkeisiin pidä tarttua ensimmäiseksi.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.