Apu

Unilääkkeen annostelu ihmetyttää – Apu-klinikka

KuvatAll Over Press
Julkaistu: 11.7.2021

Kysymys:

Mieheni sai unettomuuden hoitoon Mirtazapin Actavis 15 mg -lääkkeen. Meitä ihmetyttää reseptin ohje: 0,25 tablettia illalla tarvittaessa. Miten pieni tabletti pitäisi jakaa neljäsosaan vai pitäisikö? Tabletissa on jakoura, joten sen kyllä pystyisi puolittamaan. Vai onko tuo tabletti osa jostakin isomman määrän mirtatsapiinia sisältävästä tabletista? Tuoteselosteesta asia ei käy ilmi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Olet hyvinkin oikeassa ihmetellessäsi tarvetta jakaa tabletti pikkuriikkisiksi murusiksi. Lääkkeen annostelu on sinänsä täsmälleen oikea. Jos unettomuuden hoidossa ylipäänsä lääkettä tarvitaan, turvallisimpia ovat erittäin pieni annos mirtatsapiinia tai doksepiinia. Niiden tehosta on myös tutkimusnäyttöä.

Ongelma piilee bisneksessä, jota ­nykyinen lääketeollisuus mitä suurimmassa määrin on. Muistan vielä vanhat hyvät suomalaisen Orionin ajat, jolloin lääkeyhtiö palveli valmistamalla joskus erityiskäyttöön tappiollisiakin tuotteita. Nämä ajat ovat historiaa.

Mirtatsapiinia (aiemmin myös doksepiinia) käytetään isompina annoksina depression hoitoon. Nyt kun uudeksi indikaatioksi on tullut unihäiriö, miniannoksisten tablettikokojen valmistaminen jo patenttisuojan menettäneistä lääke­aineista ei liene kannattavaa. Mutta ei hätää: useat niin sanotut sopimusvalmistaja-apteekit ovat alkaneet pyörittää markkinoille näitä lääkkeitä. Niitä Sinunkin kannattaa puolisollesi apteekista tiedustella. Lääkärin tulee kirjoittaa niitä varten oma resepti, joita löytyy ainakin oman työpaikkani reseptiohjelmasta.

Lienet huomannut, ettei lääkkeen hinta apteekissa korreloi välttämättä tabletin sisältämän lääkeaineen määrään. Pakkaus­koot ratkaisevat enemmän: suosituin pakkauskoko saattaa olla suhteessa jopa monta kertaa halvempi kuin pienempi ja harvemmin kaupaksi käyvä. Tarkka Roope Ankka kykenee venyttämään eroja. Esimerkiksi geneerisestä Viagrasta kannattaa ottaa mahdollisimman iso pakkaus 100 mg:n tablettia ja käyttää siitä puolikas. Lääkäriä voi muistuttaa asiasta, jos hän ei tule sitä itse ajatelleeksi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.